Een geestelijk beperkte vrouw is door een Valkenswaardse in de prostitutie gezet en uitgebuit.
Volledig scherm
Een geestelijk beperkte vrouw is door een Valkenswaardse in de prostitutie gezet en uitgebuit. © Getty Images

Vrouw uit Valkenswaard krijgt drie jaar cel voor uitbuiting en mensenhandel

DEN BOSCH - Een ontluisterend geval van mensenhandel, met verdere uitbuiting, witwassen en handel in cocaïne kost een Valkenswaardse vrouw drie jaar cel. Haar vriend die de vruchten mee plukte krijgt vier maanden. Dat is aanzienlijk minder dan de zes en twee jaar die het Openbaar Ministerie (OM) eiste en dat overweegt dan ook in hoger beroep te gaan.

Mandy van der H. (30) heeft lange tijd een geestelijk beperkte vrouw in de prostitutie laten werken. Het vonnis heeft het over ‘parasiteren’. Ze bracht het slachtoffer in zo’n afhankelijke positie dat die zich gedwongen voelde het werk te doen. De rechtbank stoorde zich er extra aan dat ze op een gegeven moment non-stop fulltime moest verdienen, ook tijdens de feestdagen. Ze moest zich voor haar andere baan ziek melden.

Misbruik identiteit

Ook vindt de rechtbank bewezen dat Van der H. de identiteit van het slachtoffer misbruikte door op internet bij veel webshop op haar naam spullen te kopen. Dat ging van babykleertjes tot een keukeninrichting. Bij de arrestatie lag er een flinke partij cocaïne in huis, dat was voor dealen, zeiden Openbaar Ministerie en rechtbank.

Alle aanklachten zijn bewezen, aldus de rechtbank. Maar de periode waarin het  - bewezen -  gebeurde is veel korter dan het OM ten laste legde: geen zeven maar anderhalf jaar. De straf pakte mede daardoor veel lichter uit. De vriend van Mandy van der H. wordt vrijgesproken van de mensenhandel. Hij chauffeerde de vrouw en haalde geld op, maar Mandy van der H. was het brein.

Het OM wilde bijna een half miljoen schadevergoeding, maar die wordt gedecimeerd tot dertig mille.