Het Eurocircuit in Valkenswaard, waar jaarlijks de GP Motorcross wordt gehouden.
Volledig scherm
Het Eurocircuit in Valkenswaard, waar jaarlijks de GP Motorcross wordt gehouden.

VVD Valkenswaard: ‘Bestuurscultuur onder de loep’

VALKENSWAARD - Na kwestie rond GP-deal wethouder Geldens wil VVD-fractie onderzoek naar bestuurscultuur Valkenswaard. Desnoods via raadsenqûete.

De wijze van besturen in de gemeente Valkenswaard moet nader onder de loep worden genomen. In teveel zaken rijzen vragen en twijfels over integriteit danwel ethische kanten van de manier van handelen. ,,We willen duidelijkheid; is het oké zoals dat in deze gemeente gaat, of is het niet oké? De inwoners van Valkenswaard hebben daar onderhand recht op.”

Dat zegt Sieka van Vlerken. Het raadslid van oppositiepartij VVD deed in juni een zogenoemde integriteitsmelding over de deal die wethouder Theo Geldens maakte met de organisatie van de GP Motorcross. De handelwijze van Geldens is na de melding van Van Vlerken al beoordeeld door een externe deskundige, die stelde dat geen norm was overschreden. 

Dat maakte het college vorige week bekend in een brief aan de raad. Maar voor Van Vlerken is daarmee de kous niet af. Ze blijft met vragen zitten over de deal, die enkele dagen voor de Grand Prix van eind maart werd gesloten. De organisator beschikte destijds niet over een parkeervergunning. Tijdens een spoedzitting bij de rechtbank werd afgesproken dat de wethouder alsnog toestemming zou geven, zodra de GP-organisatie 5.000 euro zou overmaken aan de wijkraad in Dommelen, het dorp dat de meeste overlast ervaart van het Eurocircuit. De wijkraad weigerde het geld.

Geldens stelt dat het parkeren sowieso werd gedoogd en dat de donatie geen voorwaarde was. Van Vlerken is niet overtuigd. ,,Het blijft een heel vreemde gang van zaken.”

Quote

In de gemeente wordt er volop over gepraat. Maar niemand weet: wat is waar en wat niet.

Sieka van Vlerken, VVD Valkenswaard

De Cloe

Sieka van Vlerken, raadslid VVD Valkenswaard
Volledig scherm
Sieka van Vlerken, raadslid VVD Valkenswaard © VVD

De kwestie komt aan de orde in de raadsvergadering van 26 september. Maar volgens Van Vlerken ‘zijn er meer dossiers dan alleen de GP-deal die vragen oproepen’, zonder te willen aangeven welke dat zijn. Ze refereert ook aan het rapport van de commissie De Cloe, die onderzoek deed naar toenmalig raadslid Ruud van Dijk en kritische kanttekeningen plaatste bij de lokale bestuurscultuur en ‘de in Valkenswaard gangbare normen’. 

Van Vlerken meent nu dat er een uitgebreid onderzoek moet komen.  In het uiterste geval wil VVD een raadsenquête (met verhoren onder ede) aanvragen. Daar zal een raadsmeerderheid voor nodig zijn. Daarover zijn de liberalen met andere fracties in gesprek. ,,We realiseren ons dat een raadsenqûete een zwaar middel is”, zegt Van Vlerken. ,,Ik zie het als uiterst redmiddel om ervoor te zorgen dat alles boven water komt.”

Het gaat om duidelijkheid, zegt ze. Rond teveel dossiers hangt een waas. ,,Daar wordt in de gemeente volop over gepraat. Niemand weet: wat is waar, wat is niet waar. Ik hoop dat onze vermoedens onterecht zijn en dat het bestuurlijk functioneren in Valkenswaard wel in orde is. Als de twijfels en vragen maar worden weggenomen.”