Volledig scherm
Waalre is een dorp vol sluipverkeer. © Jean Pierre Reijnen

Waalre-dorp 'op slot' voor sluipverkeer

WAALRE - De woonwijken van Waalre-dorp inrijden om de file bij het stoplicht te vermijden? Dat is binnenkort verleden tijd. De gemeente wil ruim een kwart miljoen euro steken in een maatregelenpakket dat sluipverkeer moet tegengaan.

Automobilisten willen het beruchte stoplicht bij friettent Het Houten Kietje vermijden; tijdens grote drukte sta je hier weleens 5 tot 10 minuten te wachten. Veel chauffeurs schieten daarom de woonwijk in. Inwoners vinden dat er tijdens de ochtend- en avondspits veel te hard gereden wordt.

Wethouder Alexander van Holstein heeft plannen om de woonwijk van Waalre-dorp zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor sluipverkeer, veelal afkomstig uit Veldhoven of Valkenswaard. De fysieke maatregelen - zoals fietssluizen, verkeersborden en een nieuw stoplicht - kosten de gemeente 258.000 euro, waarvan zo'n 30 procent wordt gesubsidieerd door de provincie. De gemeenteraad moet morgen nog instemmen met de beoogde oplossingen. Het sluipverkeer is één van de meest besproken dossiers in de gemeenteraad.

Fietssluis

Als het aan de gemeente ligt, zijn er binnenkort geen mogelijkheden meer om door de smalle woonstraten te rijden. Er zijn oplossingen bedacht zoals het einde van de Werenfriedstraat af te sluiten voor auto's. Auto's vanuit Veldhoven die vanaf de Vincent van Goghlaan naar de Burgemeester Uijenstraat willen, komen een fietssluis tegen. Daardoor wordt de doorgang onmogelijk gemaakt.

Door deze maatregelen verwacht de gemeente veel meer drukte op de doorgaande weg. Daarom wordt het stoplicht aangepast, waardoor het verkeer van noord naar zuid veel meer groen krijgt. De ochtendspits kan door de nieuwe regeling tot maximaal 500 auto's per uur meer verwerken; een verdubbeling met de huidige situatie. In de avondspits kunnen er tot maximaal 225 auto's per uur doorrijden.

De gemeente erkent dat de maatregelen zullen leiden tot een ander verkeerspatroon. Maar de routes zullen veiliger worden vanwege de vermindering van sluipverkeer. Bovendien moet het aantrekkelijker worden om de fiets te nemen.

Het heeft veel inwoners niet gerust kunnen stellen. 'Verkeer gedraagt zich als water', dat hoor je vaak op straat. Als je één straat afsluit, zal het verkeer wel ergens anders een weg vinden. De vrees is dat de buitenste straten van Waalre-dorp, zoals Loon en de Rembrandtstraat, zich zullen omvormen tot nieuwe sluiproutes. Bewoners van deze buitenste straten hebben zich gemeld bij de gemeente met de vrees dat het sluipverkeer nu door hun straat zal gaan. Een inloopbijeenkomst leverde 31 reacties op. De gemeente geeft aan met de bezorgde inwoners in gesprek te zijn geweest. In sommige gevallen is aan hun wensen voldaan.

Als de plannen door de gemeenteraad worden goedgekeurd, wil de gemeente na de zomervakantie starten met de werkzaamheden. Dat valt samen met het werk aan de nieuwe riolering in de Molenstraat.

  1. Politie: bende schoonzoon Otto zat achter lab in Hechtel-Eksel waar drie jonge mannen omkwamen
    PREMIUM

    Politie: bende schoonzoon Otto zat achter lab in Hech­tel-Ek­sel waar drie jonge mannen omkwamen

    EINDHOVEN - De politie heeft in Tiel, Culemborg en Geffen dinsdagmorgen opnieuw vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar een groot drugsnetwerk waarvan ook de schoonzoon van No Surrender-oprichter Klaas Otto deel zou uitmaken. Het gaat om mannen van respectievelijk 37, 38, 62 en 59 jaar. De bende is volgens de politie onder meer verantwoordelijk voor het drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel waar in januari drie jonge laboranten uit Eindhoven en Valkenswaard om het leven kwamen.