Volledig scherm
Het gemeentehuis van Waalre. © Jean Pierre Reijnen

Waalre: geen extra geld voor onderzoek naar parkeerplaats ten zuiden van de N2

WAALRE - Waalre wil niet nog meer geld uitgeven aan extra onderzoek naar een parkeervoorziening ten zuiden van de A2/N2. In eerder stadium besteedde de gemeente al 50.000 euro aan onderzoek. Voor vervolgonderzoek was nogmaals een halve ton gereserveerd, maar daar ziet de gemeente nu vanaf.

Een projectteam van ASML, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie heeft op Waalres grondgebied een locatie aangewezen als mogelijke plek voor een parkeervoorziening. Volgens de gemeente Waalre is het nu aan de ‘vragende partijen, en primair aan ASML’ om de interesse in de locatie officieel duidelijk te maken. Tot die tijd steekt de gemeente geen extra geld in onderzoek naar de parking. 

Over het parkeerterrein, ten zuiden van de High Tech Campus, ontstond discussie omdat milieuorganisaties zeggen dat de komst van een parking de natuur zou verstoren in het nabijgelegen natuurgebied van Dommeldal De Hogt.

Grote afstand

Het college schrijft aan de raad dat de gesprekspartners een ‘diffuus beeld’ hebben opgeworpen over hun intenties. Eerder bleek al dat ASML een parking in Waalre niet ideaal zou vinden. Als forensen eenmaal in Waalre zijn aanbeland,  zullen ze het laatste stukje ook wel doorrijden. De bedoeling is juist dat werknemers op grote afstand van het bedrijf parkeren om zo per fiets of bus verder te reizen.

Maar volgens het Waalrese gemeentebestuur zijn er geen signalen dat ASML geen parkeervoorziening meer zou willen. ‘In tegendeel, zij zijn juist enthousiast over de wijze waarop Waalre het tot dusver heeft aangepakt’, aldus het college. Samen met de overheid investeert ASML zo’n 50 miljoen euro in een bereikbaarheidspakket dat de dichtslibbende wegen moet ontlasten.