Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Waalre pakt riolering zelf aan

WAALRE - Inwoners van de Molenstraat en omgeving in Waalre-dorp hoeven geen maatregelen te treffen om het regenwater te scheiden van het rioolwater. De gemeente gaat de koppeling aanleggen. De riolering van de straten tussen de Molenstraat en Dreefstraat wordt momenteel vervangen.

Als de nieuwe riolering in 2021 klaar is, liggen er twee buizen onder de grond. Eén is voor vies water, bijvoorbeeld van het toilet of de vaatwasser. De andere buis is voor het schonere water, zoals regen en sneeuw.

In een eerder stadium vroeg de gemeente inwoners zelf een koppeling te maken, zodat het regenwater in de buis met schoon water terechtkomt. De gemeente stelde daar een subsidie voor in het vooruitzicht. Bij nader inzien zorgde die werkwijze voor veel onduidelijkheid bij omwonenden. Daarom heeft Waalre het plan nu veranderd: de gemeente huurt zelf een aannemer in, die de koppeling gaat aanleggen. De gemeente bekostigt deze werkzaamheden.

Voor omwonenden die dat alsnog willen, blijft de subsidieregeling een optie. Wethouder Alexander van Holstein verwacht niet dat veel mensen daar alsnog gebruik van willen maken.

De vervanging van de riolering in de Molenstraat duurt tot 2021. De totale kosten van het project bedragen 3,2 miljoen euro. De nieuwe werkwijze is iets duurder, maar die kosten zorgen niet voor een overschrijding van het budget.

Naast de werkzaamheden aan de riolering wordt er ook meer groen geplaatst en komen er sluipverkeerwerende maatregelen.