De renners van de wielerronde Diekirch-Valkenswaard worden geëerd.
Volledig scherm
De renners van de wielerronde Diekirch-Valkenswaard worden geëerd. © Jean Pierre Reijnen

Warm onthaal na hete fietsdag Diekirch-Valkenswaard

VALKENSWAARD - De laatste kilometer van de toertocht Diekirch-Valkenswaard ondergaan de coureurs met een brede glimlach. Verbaal en muzikaal worden ze zaterdag naar de finishlijn begeleid.

Een praatje over hoe het onderweg was tussen Diekirch en Valkenswaard.
Volledig scherm
Een praatje over hoe het onderweg was tussen Diekirch en Valkenswaard. © Jean Pierre Reijnen

Al honderden meters voor de finish van de toertocht Diekirch-Valkenswaard krijgen de coureurs een voorproefje van de ontvangst in het centrum van Valkenswaard. Bij de brandweerkazerne een uitgebreide groet van brandweerlieden met hun voertuigen. Vanaf een ruim terras voor de kazernedeuren speelt de eigen muziekgroep De Pompiers. 

Volgens posthoofd en voorzitter van de personeelsvereniging van de plaatselijke vrijwillige brandweer Stefhan Geenen past dit prima bij zijn organisatie: ,,We zijn dienstbaar aan de gemeenschap. Niet enkel op nare dagen, bij brand. We laten ons ook zien en horen als er iets leuks te beleven is." 

Even verderop bij Café In De Swaen op de hoek Maastrichterweg/Peperstraat klinkt voor de coureurs een waarderend gejuich en handgeklap. Hetzelfde gebeurt op het marktplein bij het passeren van de terrassen van Café Jo d'n Urste en Eetcafé Le Troubadour. Zwaar bezweet en sommigen behoorlijk vermoeid na die 266 kilometers, ontvangen de renners omringd door bezoekers hun laatste controlestempeltje en het herinneringsteken bij café De Bel. 

Zwaarbevochten

Eén van de bijna 800 coureurs gaat snel op zoek naar schaduw: ,,Deze medaille koester ik meer dan de vorige vier. Zwaarbevochten. Het heeft veel kruim gekost. De hitte van de laatste uren heeft me gesloopt." Een forse slok van een koele Trappist doet wonderen.

De monter ogende Robert Woudstra(31) uit Groningen heeft na 180 kilometers even wat gas terug moeten nemen. ,,Ik werd wat duizelig. Even temporiseren, wat eten en drinken en na tien minuten weer boven Jan." Hij is speciaal voor deze monstertocht naar het zuiden gekomen vanwege de grote afstand en de vele heuvels. 

Emotioneel


Voor het tweetal Lenny Karsmakers(38) uit Waalre en de Valkenswaardse Sabine van Wezel(35) is het een bijzondere tocht. Vlak voor de finishlijn vallen ze elkaar emotioneel in de armen en krijgen ze een stevige knuffel van hun mannelijke fietscollega's. Beiden hebben deze dag opgedragen aan een onlangs overleden, betekenisvol familielid. Lenny fietst voor haar broer met wie ze jaren terug de eerste Diekirch-tocht reed, Sabine voor haar vader die bij haar voorgaande vier tochten steeds als haar verzorger fungeerde. ,,We zijn talloze keren kapot gegaan. Als groep hebben we elkaar overeind gehouden. We hebben het samen volbracht. En de warme ontvangst hier geeft deze bijzondere dag nog meer betekenis."

Aan de deelnemers van de wielerronde Diekirch-Valkenswaard werd volop aandacht besteed.
Volledig scherm
Aan de deelnemers van de wielerronde Diekirch-Valkenswaard werd volop aandacht besteed. © Jean Pierre Reijnen
  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.