Were Di in Valkenswaard.
Volledig scherm
Were Di in Valkenswaard. © Google Maps

Were Di mag teamleider niet ontslaan, schoolleiding zelf ook verantwoordelijk voor cultuurprobleem

VALKENSWAARD/EINDHOVEN - Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard heeft jarenlang weinig gedaan aan de diverse liefdesrelaties tussen medewerkers en kan voor de gevolgen niet alleen wijzen naar een van de teamleiders. De docent mag dan ook niet ontslagen worden, aldus de rechter. 

Vanwege signalen over machtsmisbruik, intimidatie en vriendjespolitiek zit de betrokken teamleider al ruim tien maanden thuis. Volgens rector Edward de Gier is hij de aanstichter van een angstcultuur die heerst op de vmbo-afdeling van de middelbare school. 

Het schoolbestuur wilde de teamleider daarom wegens onprofessioneel gedrag ontslaan maar de kantonrechter in Eindhoven wees dat verzoek deze week af. 

Kliekvorming als gevolg

De rechter constateert op basis van onderzoek dat Were Di zelf liet uitvoeren dat er geen aanwijzingen zijn dat de teamleider zich schuldig heeft gemaakt aan intimidatie of machtsmisbruik. 

Wel heerst op school al jarenlang een cultuur waarin medewerkers affectieve relaties hebben en vele onderlinge vriendschappen onderhouden met kliekvorming als gevolg. Uit het onderzoek blijkt dat voormalig rector Kees Streng daar jarenlang vrij weinig aan heeft gedaan. Alleen liefdesrelaties en familierelaties in gezagsverhoudingen werden voorkomen. 

Geen regels opgesteld

De rechter concludeert dat de beschuldigde teamleider zeker niet als enige verantwoordelijk is voor de ontstane cultuur. De teamleider is weliswaar zelf onprofessioneel geweest omdat hij in opspraak is geraakt door liefdesrelaties met twee medewerkers. Maar Were Di is medeverantwoordelijk omdat er met het personeel niet is gesproken over de bestaande cultuur en ook geen regels heeft opgesteld, aldus zijn uitspraak. 

Omdat er geen gedragscode bestaat over liefdesrelaties tussen medewerkers heeft de teamleider geen regels overtreden. Ook is hij nooit gewaarschuwd terwijl Were Di wist dat de docent een relatie had gehad met een collega en een nieuwe was ontstaan toen hij werd aangesteld als teamleider. Opmerkelijk is volgens de rechter verder dat een andere teamleider die ook een relatie heeft met een collega en tot de 'kliek’ behoort zijn werk mocht voortzetten en niet is geschorst.

Dat de arbeidsverhouding verstoord is geraakt, ligt volgens hem aan zowel de school als de docent. De situatie is echter onvoldoende ernstig en hardnekkig om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Met een inspanning van beide partijen denkt de rechter dat de arbeidsrelatie hersteld kan worden.