Deelnemers aan het Willibrordgesprek in Waalre.
Volledig scherm
Deelnemers aan het Willibrordgesprek in Waalre. © FotoMeulenhof

Willibrordgesprek in Waalre: Wat zijn anno 2019 de kansen voor de kerk?

WAALRE - ‘De kerk ligt op straat’ was dinsdag het oecumenische thema voor het Willibrordgesprek in Waalre, waar drie prominenten aan deelnamen.

De burgemeester van Hoogmade hoorde deze week, letterlijk, de kerktoren achter zich instorten. In veel gemeenten gebeurt iets dergelijks ook, maar dan symbolisch. Toch lijken mensen, buiten de traditioneel kerkelijke vormgeving, best iets van 'kerk' te willen beleven. Er is een uitgebreid aanbod aan activiteiten ontstaan buiten die sta-in-de-wegkerk. Dat varieert van filmvertoningen en stiltewandelingen tot muzikaal-bijbelse evenementen als de uitvoering van The Passion.

'De kerk ligt op straat' was dinsdagavond het thema in de Agnus Dei-kerk, waar omroepbestuurder Arjan Lock, bisschop Gerard de Korte en dominee Marco Luijk met elkaar spraken over het leven en de betekenis van de kerk hierin. De avond werd bezocht door een kleine honderd belangstellenden. Veel mensen willen op de een of andere manier wel bij Christus horen, maar lijken zich minder thuis te voelen in een kerk. Zo merkte Monseigneur De Korte op dat een preek op het internet vaak honderden malen meer wordt gelezen dan er mensen bij de betreffende eucharistieviering waren.

Er wordt ontzettend veel gepreekt in Nederland en dat elke zondag weer, maar geloof kun je niet 'uitdelen': het is en blijft een persoonlijke overtuiging en beleving. Toch heb je daarbij ook de gemeenschap nodig. Dat een preek ook op een andere locatie kan aanslaan en misschien zelfs beter dan in een godshuis, bewees Karin Seijdell onlangs op Lowlands. Daar sprak zij onder meer over werkethiek in een bijbelse context. Zeshonderd mensen applaudisseerden na het horen van die tekst. Dat we in een wereld staan waarin nieuwe paden moeten worden gezocht om de aansluiting (weer) te vinden, daar waren de gasten aan tafel het wel over eens. Dat kan via social media, door 'om' te denken of door minder onbegrijpelijke religieuze taal te gebruiken. En de deuren van de kerk moeten open. ,,Zet er desnoods een chique restaurant in, maar gebruik het gebouw als een ruimte die van de samenleving wordt en die niet alleen op zondag open is."

Marco Luijk houdt van experimenteren en is, net als Arjan Lock, fan van The Passion. ,,Het is ontdaan van kerkelijke taal, dat prikkelt mensen én zo zien ze dat er perspectieven zijn." Maar persoonlijke verhalen inspireren toch vaak het meest. Zoals het verhaal van orgelman Han van de Made. Met zijn zelfgemaakt draaiorgel en door zijn verleden met de aanwezigen te delen, realiseerden de aanwezigen zich: Boeien? Dat doe je met spontane gesprekken. In de kerk, maar zeker ook daarbuiten.