Volledig scherm
Lijk gevonden in Markkanaal bij Den Hout Foto Rob de Haas - Mainstay Media Breda

2 jaar voor medeplegen wegmaken lijk Freddy uit Valkenswaard: 'Respectloos en mensonterend'

HULTEN/BREDA/VALKENSWAARD - Jan B is veroordeeld tot de maximale straf van 24 maanden voor het wegmaken van het lijk van Freddy Janssen uit Valkenswaard. De rechtbank stelt dat hij in elk geval medepleger is, omdat hij onbekend gebleven derden heeft gebeld om 'het probleem' op te lossen. De rechtbank spreekt zich niet uit over het feitelijk aandeel dat Jan B had in het wegmaken.

Het lichaam van Freddy Janssen werd in vijf stukken gedumpt in het Markkanaal bij Den Hout. Ze waren verpakt in van gaas gemaakte manden, verzwaard met kinderkopjes. Dat de rechtbank kiest voor medeplegen is een slimme route om Jan B te veroordelen zonder zich uit te spreken over zijn aandeel in de gruweldaad. Bovenop de 24 maanden komt nog eens drie maanden extra celstraf omdat hij het wapen van Freddy had meegenomen en samen met de kogels en de slippers van Janssen had begraven.

Volgens de rechtbank is de wijze waarop het lichaam van Janssen is gedumpt 'respectloos, mensonterend en moreel volstrekt verwerpelijk'.

Verpakt met piepschuim
De eis tegen hem luidde 2,5 jaar onvoorwaardelijk. De lichaamsdelen van Freddy Janssen zaten in zelfgemaakte manden van gaas en waren verpakt met piepschuim en zwart plastic. De pakketten waren ook verzwaard met kinderkopjes om ze af te zinken in het kanaal. Al die materialen zijn aangetroffen op het bedrijfsterrein van Jan B. in Hulten.

Vorige week nog hoorde Jan B. in Amsterdam negen jaar tegen zich eisen als hoofdverdachte van een bende wapenhandelaren. Volgens het Openbaar Ministerie leverden zij wapens aan de Amsterdamse onderwereld. Mogelijk ging het ook om wapens die gebruikt zijn voor liquidaties in Amsterdam.

Dat Jan B. werd gelinkt aan de verdwijning van voormalig No Surrender-lid Freddy Janssen (51) was louter toeval. In het onderzoek naar de Amsterdamse wapenhandel werd op het terrein in Hulten een begraven kistje gevonden. Daarin zaten de revolver, het doosje patronen en de bebloede slippers van Janssen.

Zelfmoord
Hoewel het een bizar verhaal lijkt, gaat de rechtbank mee in de aanname dat Freddy Janssen op 9 mei 2015 zelfmoord heeft gepleegd in een bos nabij Oosterhout. Hij zou zichzelf door het hoofd hebben geschoten. Dat gebeurde in het bijzijn van Jan B. met door hem geleverde kogels.Volgens de Hultenaar kwam de zelfmoord ook voor hem als een complete verrassing.

Jan B. is ook nooit vervolgd in verband met de dood van Freddy Janssen. Hem is alleen het wegmaken van het lijk ten laste gelegd. Hij zou dat hebben gedaan omdat hij ook al verdachte was in de Amsterdamse wapenhandel, waardoor hij de schijn tegen had.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement