Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Abdijkerk Achelse Kluis krijgt nieuwe gemeenschap

VIDEOACHEL - Na 172 jaar is er een einde gekomen aan de zondagse eucharistieviering in de abdijkerk van de Achelse Kluis. De twee laatste monniken hebben het zo lang mogelijk weten te rekken maar kunnen het niet langer opbrengen. Toch gloort er hoop voor de toekomst.

Met een staande ovatie eindigde zondagochtend de allerlaatste eucharistieviering bij de Achelse kluis. In de Sint-Benedictusabdij ging pater Willy zijn volgelingen nog eenmaal voor. De kerk was tot de laatste stoel gevuld en de viering werd nog eenmaal opgeluisterd door het Gregoriaans koor Schola Cantorum. De bisschop van Hasselt trekt na 172 jaar de stekker uit de zondagse hoogmis. Dit heeft te maken met de komst van een nieuwe congregatie Fazenda de Esperança, met wortels in Brazilië. De voornaamste reden is echter dat er niet voldoende voorgangers meer zijn. De voorbije jaren werden de diensten nog voorgegaan door externe priesters. De laatste twee monniken leggen nu ook hun actieve rol neer maar blijven nog wel wonen op de Kluis.

"We hebben hier jarenlang lief en leed gedeeld, maar het ging helaas niet meer. Het is een weloverwogen beslissing geweest om te stoppen met de zondagse mis", zegt de voorzitter van Schola Cantorum, Jan Lempens. Op het einde van de mis nam hij nog even het woord om iedereen te bedanken. "Ik zie het niet als een dag van verdriet, maar van vreugde en hoop. Want met de nieuwe bewoners is er weer hoop voor de toekomst van de Achelse Kluis. En wie weet is dit maar tijdelijk en wordt de eucharistieviering in de toekomst weer opgepakt door de nieuwe gemeenschap."

Ex-verslaafden

In de Fazenda da Esperança (boerderij van de hoop) komen ex-verslaafden te wonen, die met het evangelie willen herstellen van drugs, alcohol en andere soorten verslavingen. Dat zal gebeuren in soberheid en isolatie achter de muren van de abdij. De leeftijd van de nieuwe bewoners ligt tussen de 15 en 45 jaar. Ze verblijven er voor minimaal een jaar en de focus ligt op arbeid en gebed. De eerste drie maanden zal dat gebeuren in totale afzondering. Daarna mogen familie en vrienden mondjesmaat op bezoek komen.

De komende maanden zal de Achelse Kluis zich voorbereiden op de komst van de nieuwe bewoners. In het voorjaar start er dan de nieuwe congregatie. Alle economische activiteiten - brouwerij, cafetaria en winkels - blijven wel behouden en staan onder het beheer van de abt van Westmalle. Dit gedeelte is afgesloten van de Fazenda da Esperança. De abdijkerk zal wel toegankelijk blijven voor liturgische vieringen. 

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement