Het kunstwerk dat al bijna een halve eeuw aan de voormalige school in Valkenswaard hangt.
Volledig scherm
Het kunstwerk dat al bijna een halve eeuw aan de voormalige school in Valkenswaard hangt. © FotoMeulenhof

Actie voor behoud Nuenens kunstwerk in Valkenswaard

VALKENSWAARD - De wijkcommissie Kerkakkers voert actie om het kunstwerk op de vroegere basisschool Het Kompas aan de Barentszstraat in Valkenswaard van de slopershamer te redden. En om daarna het reliëf van kunstenaar Hugo Brouwer een tweede leven te schenken op het nieuwe gebouw dat daar te zijner tijd verrijst.  

De wijkcommissie voelt de steun van Heemkundekring Weerderheem, die de zaak aangekaart heeft bij de A2-Erfgoedcommissie. Ook de gemeenteraad heeft zich onlangs unaniem positief uitgesproken over behoud.

Wil Peels, initiatiefnemer en voorzitter van de wijkcommissie, weet dat er nog een lange weg te gaan is. Door de vele adhesiebetuigingen klinkt hij hoopvol. ,,Er moet een minutieus plan van aanpak komen. Uit te voeren door zeer deskundige mensen. Een gecontroleerde sloop en zorgvuldig terugplaatsen door professionals.”

Inpassen

Ook verbindt de wijkcommissie enkele heel stringente eisen aan het behoud. Toekomstig bestuurslid Marijke van der Wolde:,,Een kompas staat met name ten dienste van zeevarenden. En dit is de zeeliedenbuurt. Het moet blijven zoals het nu is en waar het nu staat. Dus inpassen in de nieuwbouw.”

Het kunstwerk is in 1970, kort na de opening van Het Kompas, geplaatst op de grote blinde muur naast de hoofdingang. Een keramisch reliëf, vervaardigd door de Nuenense kunstenaar Hugo Brouwer (1913-1986). Het gebouw heeft dienstgedaan als basisschool en als school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (De Wingerd). Na jaren van leegstand heeft er, tot 1 augustus dit jaar, Stichting De Boodschappenmand onderdak.

Quote

Groots in afmetingen en indrukwek­kend van karakter. Typerend voor Hugo Brouwer

Marijke van der Wolde

Van der Wolde werkt aan een gedegen onderbouwing voor behoud. ,,Groots in afmetingen en indrukwekkend van karakter. Typerend voor Hugo Brouwer.”

Hij was schilder, mozaïekkunstenaar, glazenier en beeldhouwer. Met als regionale nalatenschap onder meer een muurschildering in het Van Maerlantlyceum en glas-in-lood in de Eindhovense Catharinakerk.

Wil Peels is trots op het kunstwerk van Brouwers in zijn wijk. ,,We zullen alles in het werk stellen om het hier te bewaren. Desgewenst met hand- en spandiensten.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement