Volledig scherm
© Archieffoto Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Actiegroep naar de rechter om handhaving op Eurocircuit Valkenswaard

VALKENSWAARD - De Actiegroep Omwonenden Eurocircuit wil nu via de rechter afdwingen dat de gemeente Valkenswaard de activiteiten op de crossbaan aan banden legt.

Worden de regels op het Eurocircuit nageleefd, of moet de gemeente Valkenswaard strenger handhaven? De actiegroep Verontruste Omwonenden Eurocircuit (VOE) is overtuigd van het laatste en heeft de gemeente nu voor de rechter gedaagd om de activiteiten op het crossterrein aan banden te leggen.

Illegale activiteiten
De twee partijen treffen elkaar vrijdagmiddag voor de bestuursrechter in Den Bosch.

Op het circuit worden illegale activiteiten toegelaten, vindt de VOE, zaken die in strijd zouden zijn met het huidige bestemmingsplan en de geldende hinderwetvergunning. Een verzoek tot handhaving werd door de bezwarencommissie van de gemeente Valkenswaard eerder dit jaar ongegrond verklaard, waarna de VOE de gang naar de rechter heeft ingezet.

Vrijstaat
Lambert de Brouwer treedt op als woordvoerder en raadsman van de groep bezorgde buurtbewoners. Hij is tevens voorzitter van de Vereniging Groen en Heem, die de omwonenden juridisch ondersteunt. Hij omschrijft het Eurocircuit als een 'vrijstaat' waar door de gemeente alles maar wordt toegelaten.De VOE richt de pijlen op een specifiek deel van het Eurocircuit, dat is aangelegd over het westelijk deel van de oude vuilstort aan de Victoriedijk. Daar zou geen vergunning onder liggen. Ook het aantal en type evenementen dat op het circuit plaatsvindt is een twistpunt.

De Brouwer verwijst voortdurend naar het bestemmingsplan uit 1977 en de hinderwetvergunning van 1993, die volgens hem nog steeds leidend zijn.

Slapend bestaan
De actiegroep Verontruste Omwonenden Eurocircuit werd 23 jaar geleden opgericht. De groep leidde lange tijd een slapend bestaan, maar werd in 2015 nieuw leven ingeblazen. Sindsdien laat ze steeds nadrukkelijker van zich horen. De groep maakt zich zorgen over wat zij ervaart als 'toenemende overlast' van het Eurocircuit. Bij een handtekeningenactie eerder dit jaar werden vierhonderdvijftig steunbetuigingen opgehaald in de buurt.