Volledig scherm
Winkelgebied in hartje Valkenswaard: de Corridor. foto Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Afperser Patrick S. ging van ballonnen en bloemen naar dreigementen in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Het begon met bloemen. Grote bossen. Elke week kocht Patrick S. (36) een flink boeket bij de bloemist in Valkenswaard. Na verloop van tijd, toen het vertrouwen daar was, kwam hij met een niet te weigeren voorstel: de bloemist kon kleine coupures ruilen tegen biljetten van 500 euro. Tegen een gunstig tarief, uiteraard.

De bloemist kan zich nu wel voor zijn kop slaan.

Fluiten naar de centen
Van gelijk oversteken was geen sprake: naar zijn centen kan hij fluiten. Voor hoeveel geld de bloemist het schip in is gegaan, wil hij niet kwijt. Dat het om een bedrag gaat dat de meeste mensen niet zomaar op hun rekening hebben staan, is wel duidelijk. "Hij houdt mensen iets voor waar ze van houden: geld. Daar zijn we allemaal slachtoffer van geworden. Het is een boef. Mensen geloven hem gemakkelijk. Als hij hier voor jouw neus stond en zou zeggen dat het geld terugkomt, dan zou je hem ook geloven." De ondernemer lijkt zich ook te schamen. "Het doet pijn in je hart als je je zo laat foppen."

Spoor van afpersing
In 2014 trok S. een spoor van afpersing en angst door Valkenswaard. Gedupeerde winkeliers schetsen het beeld van een imposante man met tatoeages. Op het eerste gezicht een aardige vent, maar ook eentje die je niet zomaar iets weigert. Acht winkeliers zouden bij elkaar voor minimaal een half miljoen euro zijn getild. Het aantal gedupeerden is waarschijnlijk veel groter, maar andere betrokken winkeliers hebben uit angst geen aangifte willen doen. Ondernemers die getroffen zijn, willen niet met hun naam in de krant.

Op allerlei manieren probeerde S. mensen geld af te troggelen. De slijter in het dorp leverde meerdere keren drank bij S. aan huis, die in zijn achtertuin een soort café had gebouwd. De eerste keren ging dat in goed vertrouwen en werden de rekeningen gewoon betaald, later kwam hij niet meer met geld over de brug. Toen de drankenman verhaal ging halen, klonk het 'ik weet je te vinden'. De slijter is er relatief goed vanaf gekomen, vindt hij zelf. Een hoeveelheid onaangeroerde flessen werd later door de politie in beslag genomen en retour gestuurd.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement