Volledig scherm
© Thinkstock

Afperser zaaide veel angst in Valkenswaard, officier eist vijf jaar cel

DEN BOSCH - Zeker acht winkeliers uit Valkenswaard en omgeving lichtte hij op voor in totaal minstens een half miljoen euro. Uit angst voor de man durfden verschillende andere betrokken winkeliers geen aangifte te doen.

Officier van justitie Ingrid Masselink eiste woensdag bij de rechtbank in Den Bosch vijf jaar cel tegen Valkenswaardenaar Patrick S. (36). De verdachte was niet aanwezig op de rechtszitting. Hij is afgelopen augustus samen met zijn vriendin met de noorderzon vertrokken.

Bedreigingen
Vaak hanteerde de man dezelfde methode: eerst bestellingen plaatsen en die betalen, op die manier vertrouwen winnen, vervolgens bestellingen doen en niet meer afrekenen. Leveranciers die daarna om hun geld vroegen, kregen teksten te horen als 'ik breek allebei je benen, ik sla je kaak eraf, ik jaag je na ook al pakken ze me vast en moet ik tien jaar zitten.'

Ook beloofde de man geld te wisselen tegen gunstige voorwaarden. Mensen die hieraan meededen, zagen hun euro's nooit meer terug. Het zwaarst gedupeerd was de filiaalhouder van een supermarkt, die voor minstens 3,5 ton het schip in ging. Hij maakte ook ruim een ton privé-geld aan de verdachte over, die hem bedreigde met een vuurwapen en liet doorschemeren contacten te hebben met de Hells Angels.

Drugs en wapens
Officier Masselink zei dat bij de gedupeerden die met de wisseltruc meegingen hebzucht een rol zal hebben gespeeld, maar 'niemand geeft duizenden of tienduizenden euro's af zonder enige vorm van bedreiging en intimidatie.' Bij de verdachte in de buurt werden cocaïne en twee vuurwapens aangetroffen. Op een van de wapens zat zijn dna.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Valkenswaard e.o.