Volledig scherm
© Bert Jansen

Autopilot zette Tesla op A2 bij Valkenswaard automatisch stil (video)

VALKENSWAARD - Frank van Hoesel uit Breda was dinsdagmiddag met zijn echtgenote en drie kinderen op terugweg uit de Ardennen naar hun woonplaats, toen voor hun ogen een ongeluk gebeurde op de A2 tussen Weert en Eindhoven.

Bij het ongeluk sloeg een auto over de kop en was de snelweg richting Eindhoven enige tijd afgesloten. Dit zorgde net voor de spits voor een file van meer dan een uur. Drie mensen werden naar het ziekenhuis vervoerd.

Dashcam
De dashcam achter de voorruit van de Tesla X van Frank van Hoesel filmde het ongeluk. De radar van het voertuig zag het ongeluk en bracht het voertuig in een vloek en een zucht tot stilstand. Dat is ook op het filmpje te zien dat op internet is gedeeld.

Autopilot
"Normaal waarschuwt de Autopilot, zoals het systeem heet", zegt Van Hoesel. "Maar deze keer greep het systeem meteen in, toen ze zag dat er een auto voor ons stilstond." Het automerk levert de Autopilot tegenwoordig standaard op elke nieuwe auto.

"Het was voor de eerste keer dat het systeem ingreep", zegt de Bredanaar, die zijn brood verdient in de pallethandel. Hij maakt jaarlijks zo'n 60.000 kilometer. ,,Ik maak wel vaker mee dat het systeem automatisch remt." Ook stuurt de auto vanzelf bij, indien nodig.

Sensoren
Het systeem werkt met sensoren die rondom het voertuig zijn verwerkt. Daardoor kan het verkeer voor, achter en in de omgeving van het voertuig in de gaten worden gehouden. Van Hoesel denkt wel dat hij zelf tijdig had geremd. "Het systeem was een fractie van een seconde sneller", aldus de Bredanaar.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement