Volledig scherm
De boerderij van de gebroeders Van der Heijden. © FotoMeulenhof

Zomerserie: Boerderij annex dorpscafé in Dommelen

Mijn monumentDOMMELEN - Een oude burgemeesterswoning, een unieke langgevelboerderij of een apart kapelletje. In de hele regio staan monumenten met een bijzonder verhaal. Het ED tekent ze op deze zomer.

Het brouwerijcomplex op en om het Brouwerijplein in Dommelen is sinds kort als monumentaal bestempeld. De eerste aanzet tot de jarenlange brouwtraditie is echter gegeven op Westerhovenseweg 2, de langgevelboerderij van de gebroeders Frans en Frits van der Heijden.

Monument
Aan de achterkant van de langgevelboerderij van de gebroeders Van der Heijden in Dommelen zijn nog steeds de fundamenten van de in 1744 gestichte brouwerij te vinden. Deze is rond 1890 verplaatst naar het buurperceel, waar het bedrijf echt tot ontwikkeling kwam. Frans van der Heijden (71) blikt ruim vijftien jaar terug.

,,Toen zijn we erin geslaagd te voorkomen dat alleen het cafégedeelte een monument werd. In de 18e eeuw was hier immers al sprake van agrarische activiteiten in combinatie met een brouwerij én Herberg De Oranjeboom. De toenmalige Peter Snieders was dus boer, brouwer en herbergier. Juist dat wilden we bewaard zien.”

Sinds 2003 is het pand officieel én in zijn geheel dan ook een rijksmonument. Sinds de aankoop van het gebouw door de familie Van der Heijden in 1953 is steeds de combinatie veehouderij-café ook intact gebleven. Frans is vooral verantwoordelijk voor het agrarische deel. Zijn jongere broer Frits (69) heeft met name de zorg voor het café. Frans van der Heijden: ,,We beschikken nog altijd over een hinderwetvergunning met de expliciete vermelding van het houden van melkvee, jongvee en paarden én het uitoefenen van een horecabedrijf.”

Paneeldeur
De langgevelboerderij annex dorpscafé De Oranjeboom kenmerkt zich onder meer door een paneeldeur met oud beslag en bovenlicht, geëmailleerde vergunningbordjes, schuiframen, dubbele luiken, verschillende staafankers en het ankerjaartal 1825. In één geheel de stallen, met twee identieke, dubbele staldeuren, en de schuur. Inwendig is de oorspronkelijke indeling ook grotendeels bewaard gebleven. Het café werd begin jaren 80 gesloten. De inrichting ervan is onveranderd gebleven. Sinds enkele jaren is het café weer volop in gebruik.

Quote

Wij zorgen dat het monument klaar is voor de volgende generatie

Frans van der Heijden

,,Wij stellen het horecadeel van het rijksmonument op verzoek beschikbaar”, omschrijft Frans van der Heijden het nieuwe cafégebruik. De gebroeders voelen zich op hun plek in hun monumentale boerderij. Frans van der Heijden weet ook dat er kritiek is op het uiterlijk, de staat van onderhoud van het gebouw. Zonder verdere detaillering is hij heel stellig. ,,Wij zorgen dat het monument klaar is voor de volgende generatie.”

Valkenswaard e.o.