Volledig scherm
© Thinkstock

Borkel en Schaft niet blij met afschaffen voorkeursregels huurwoning

VALKENSWAARD - Inwoners van Borkel en Schaft krijgen geen voorkeursbehandeling meer bij de toewijzing van een sociale huurwoning in het dorp.

Woningbelang vindt de uitzondering niet meer van deze tijd. Het was jarenlang de normaalste zaak van de wereld: inwoners van Borkel en Schaft hadden voorrang als er een sociale huurwoning in het dorp vrijkwam. Sinds deze maand maken buitendorpsen evenveel kans.

Geen binding
Geen goed idee, vindt het Dorpsinitiatief Borkel en Schaft. "Wij vinden het jammer dat die keuze is gemaakt", geeft secretaris Inge Roothans van het Dorpsinitiatief aan. "Er zijn al weinig woningen in het dorp. De jeugd wil hier best blijven wonen, maar moet vaak noodgedwongen uitwijken naar Bergeijk. Daarvoor in de plaats komen er nu mensen die geen enkele binding hebben met het dorp."

Het komt de leefbaarheid in het dorp niet ten goede vreest ze. "Als jongeren eenmaal vertrekken dan komen ze meestal niet meer terug. Dan loopt het dorp leeg, komt er geen aanvoer meer van onderaf, kan de school niet meer blijven bestaan en dan hou je een dood dorp over. Dat willen we zien te voorkomen."

Koophuizen
Petra Heesterbeek, manager wonen bij Woningbelang begrijpt de zorg vanuit het dorp. Volgens haar is de voorkeursregel echter niet meer van deze tijd. "Borkel heeft als enige in de hele regio jarenlang een uitzonderingspositie gehad. De regel die daar gold was heel ongebruikelijk en eigenlijk niet meer uit te leggen."

Sociale huur is van zeer beperkt belang voor behoud van de jeugd in het dorp, betoogt Heesterbeek. Veel jonge stellen komen er niet meer voor in aanmerking, sinds de regels in 2015 zijn aangescherpt. "Ze moeten samen minder dan 30.000 euro verdienen. Met twee werkenden zit je daar zo aan." Volgens haar ligt de sleutel bij koophuizen. "Ik denk eerlijk gezegd dat er in Borkel meer behoefte is aan koopwoningen van 250.000 tot 300.000 euro."

Voor de sociale huurwoning die laatst in Borkel werd aangeboden, was vanuit de 'eigen bevolking' amper belangstelling. Heesterbeek: "Van de veertig reacties, kwamen er twee uit Borkel en Schaft. Eén persoon was dertig jaar oud, de ander was in de zeventig."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement