Borkel en Schaft.
Volledig scherm
Borkel en Schaft. © FotoMeulenhof

Borkel kan eindelijk verder bouwen op Biestven

BORKEL EN SCHAFT - Het ziet er naar uit dat Borkel en Schaft eindelijk weer nieuwe woningen kan gaan bouwen op Biestven. Bouwbedrijf Van Gisbergen uit Hooge Mierde ziet kansen om de huizen te ontwikkelen in de kleinste kern van Valkenswaard. Om de bouw mogelijk te maken, wordt de grondprijs wel aangepast van 380 euro naar 270 euro per vierkante meter. 

Het moet zo ook voor jongeren mogelijk worden om een kant en klare woning met grond te bezitten voor een richtprijs van 159.000 euro. De bouw kan in de loop van volgend jaar al van start, zo is de verwachting.

Aanwas jonge mensen

Het Dorpsinitiatief Borkel en Schaft hamert al langere tijd op het belang van nieuwbouw. Die is essentieel voor de aanwas van jonge mensen en leefbaarheid, vindt ze. Het Dorpsinitiatief stuurde twee maanden geleden nog een brandbrief naar de gemeenteraad en het college van B en W om de vaste grondprijs, die in heel Valkenswaard wordt gehanteerd, te verlagen. De prijs van 270 euro is op basis van recente taxaties tot stand gekomen. 

Eerdere pogingen om in samenwerking met woningcorporatie of bouwen in eigen beheer (CPO) tot nieuwbouw te komen, mislukten. Wethouder Mart Wijnen (CDA) is dan ook blij dat samen met het Dorpsinitiatief en bouwbedrijf Van Gisbergen nu toch overeenstemming is bereikt over het plan. ,,Eindelijk is nieuwbouw in Borkel en Schaft in zicht. We gaan het traject opstarten en willen zo snel mogelijk met de bouw aan de gang." 

Afwerkingsniveau

Het is de bedoeling dat er ongeveer tien nieuwe woningen worden gebouwd op de locatie Biestven. Dat kunnen rijtjeswoningen en tweekappers zijn. Via een speciaal woonmenu bepaalt de nieuwe huiseigenaar zelf het afwerkingsniveau dat bij zijn leefstijl en portemonnee past. Op woensdag 28 februari houden de betrokken partijen een informatieavond in het Dorpshuis over het project. 

Wijnen heeft wel een doelgroep voor ogen die hij daar graag zou zien. ,,Het liefst geven we voorrang aan jongeren en jonge gezinnen uit het dorp zelf, want de vergrijzing slaat enorm toe in Borkel. Maar we gaan eerst eens kijken hoeveel belangstelling er is vanuit het dorp en dan zien we wel."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement