Volledig scherm
Plan Pioniers in Valkenswaard © Earth and Eternity

Bouwplan 'Pioniers' in Valkenswaard in de wachtstand

VALKENSWAARD - Het nieuwbouwproject voor veertien energiezuinige woningen in Valkenswaard staat al twee maanden in de wachtstand. Bouwbedrijf Earth and Eternity mag van de gemeente niet verder werken aan de stalen frameconstructie die de huizen juist zo kenmerken. 

De bouwconstructie zou niet voldoen aan de eisen van het Nederlandse bouwbesluit. Bij bouwbedrijf Earth and Eternity vinden ze dat onbegrijpelijk. ,,Het heeft denk ik te maken met onze vernieuwende manier van bouwen", zegt Mickel Barthelomeus. ,,Onze woningen voldoen niet aan de Nederlandse norm nee, ze zijn béter dan de Nederlandse norm."

In 'Plan Pioniers' aan de Barentzstraat worden zogenaamde 'nul op de meterwoningen' gebouwd. De huizen hebben een bijzondere bouwconstructie. Het is een soort reuzen mecano; stalen frames vormen het geraamte. Begin maart kwam een toezichthouder van de gemeente poolshoogte nemen bij het project. 
Die constateerde dat de constructietekeningen voor het stalen frame nog niet waren goedgekeurd, waarna de bouw werd stilgelegd. 

Stillegging
,,Op dat moment waren acht van de veertien woningen al tot de nok toe gezet", geeft Barthelomeus aan. ,,We zijn acht weken onderweg en dan zeggen ze ineens: ho ho." Volgens hem had het ook anders gekund. ,,We moesten een paar details aanpassen. Stillegging is alleen gerechtvaardigd als de algehele veiligheid in het geding is. En dat was bij lange na niet aan de orde."

Barthelomeus legt uit: ,,We werken volgens een Eurocode, maar die is in elk land verschillend. Wij hanteren de Belgische en Zweedse normen, die zijn beter dan de Nederlandse. Maar het invoersysteem snapt dat niet. En daar hebben we zeven weken over gesteggeld." Hij wil de boel niet op de spits drijven. ,,Het was een ongelukkige hobbel, laat ik het maar netjes zeggen." Die hobbel lijkt inmiddels goeddeels gladgestreken. ,,We hebben tot op elk schroefje en boutje uitgerekend dat het klopt. We verwachten dat we volgende week weer aan de slag kunnen."