Brand bij Mercedes-specialist Valkenswaard: aantal auto's uitgebrand, maar 'er zijn er ook veel gespaard gebleven'

VIDEOVALKENSWAARD - Bij Jonkers Autobedrijven aan de Luikerweg in Valkenswaard is vrijdagavond net na 18.00 uur een zeer grote brand uitgebroken. De vlammen waren enorm en de rook was in de wijde omtrek te zien. Een NL-Alert werd verstuurd, in omliggende woningen gingen rookalarmen af. De N69 werd zelfs de hele avond afgesloten.

Rond 21.00 uur was de brand onder controle. Om 0.00 uur liet de brandweer weten verder af te schalen, maar nog wel enkele uren bezig te zijn met nablussen.

De brandweer rukte met meerdere wagens uit naar het bedrijf aan de Luikerweg en schaalde op naar 'zeer grote brand' en grip 1. In totaal waren er zo'n 10 brandweerwagens aanwezig. 

Lees onder de foto's het liveblog terug.

Volledig scherm
Veel Mercedes-oldtimers zijn afgebrand. © Bert Jansen
Volledig scherm
Veel Mercedes-oldtimers zijn afgebrand. © Bert Jansen

0.00 uur De N69 tussen Neerpelt en Eindhoven is weer opengegaan en de brandweer heeft verder afgeschaald.

21.30 uur De N69 tussen Neerpelt en Eindhoven is vanwege de brand nog steeds dicht, in beide richtingen. Daardoor is er 15 minuten oponthoud op de N397 richting Valkenswaard. 

20.53 uur Een persoon is 'voor de zekerheid' naar het ziekenhuis gebracht. Die had teveel rook ingeademd. 

20.48 uur De brand is meester, dat signaal is net afgegeven door de brandweer. Het oude gedeelte van het pand, de busgarage, is verloren gegaan. Het nieuwe pand, waarin de meeste oldtimers stonden, is behouden gebleven. 

Auto's

Volledig scherm
Max Jonkers, eigenaar Mercedesgarage Valkenswaard © Twan Linders

20.25 uur De eigenaar van pand heet Max Jonkers, hij heeft het jaren geleden van zijn vader overgenomen. De eigenaar van de Mercedes-garage spreekt met het Eindhovens Dagblad. ,,Een aantal auto's is verloren gegaan, maar er zijn er ook veel gespaard gebleven waaronder alle oldtimers. Dat is een schrale troost, de rest is vervangbaar." 
 

NL-Alert

Volledig scherm
NL-Alert afgegeven. © Carin Beenen

20.15 uur NL-Alert afgegeven door brandweer. In omliggende woningen gaan rookalarmen af. 'Houd ramen en deuren gesloten', meldt de brandweer nogmaals. Deze rook kan zeer gevaarlijk zijn en verplaatst zich nu ook naar lagere hoogtes, waar huizen zich bevinden. 

20.03 uur De brandweer meldt dat het nablussen nog lang gaat duren. 

19.54 uur De hele markt wordt nu afgezet in Valkenswaard. 

19.44 uur Politie boos op omstanders die niet achter het lint kunnen blijven. 

Pand kan deels behouden blijven

19.37 uur Pand kan deels behouden blijven, volgens de brandweer. 

19.35 uur Brandweer vraagt mensen uit de buurt hun ramen te sluiten. 

Geen asbest vrijgekomen 

19.34 uur Geen schadelijke deeltjes gemeten in de rook. Het was even de vraag of er bij de brand asbest vrij zou zijn gekomen, maar na metingen van de brandweer in de rook lijkt dat nu uitgesloten. 

19.31 uur De rook staat 'gunstig', door weinig wind gaat het recht omhoog en niet naar omliggende wijken. 

19.30 uur 'Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend', meldt de brandweercommandant. 

19.27 uur Vlammen lijken lager te worden, rook is pikzwart en hoog. De brandweer heeft blusmachines op het brandende pand gericht. 

Nóg een ontploffing

19.25 uur Weer een ontploffing te horen en een enorme steekvlam te zien. 

19.23 uur De auto's in het pand staan nog steeds in brand. De brandweer probeert auto's te redden, er worden nog steeds auto's naar buiten gereden die nog niet in brand staan. Veel auto's op de begane grond zijn niet meer te redden. 

19.20 uur Het pand van Domino's Pizza zit ernaast. Daar lijkt rook uit te komen. De brandweer probeert het pand nat te houden. Twee hoogwerkers blussen het pand van bovenaf. 

19.16 uur Auto’s van Jonkers worden weggereden.

Weg afgesloten

19:14 uur De N69 is in beide richtingen afgesloten. De brandweer vraagt de weg vrij te houden. Er wordt omgeroepen met megafoon om de rijbaan vrij te maken, ‘brandweer gewoon door laten mensen!’.

Dure wagens

19.00 uur Jonkers Autobedrijven is een garage die gespecialiseerd is in het automerk Mercedes. Het bedrijf doet voornamelijk onderhoud en reparatie aan dure Mercedes personen- en bedrijfswagens. 

Explosies

18.24 uur Er zijn explosies te horen tijdens de brand. Het pand bestaat uit oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte is al helemaal afgebrand. Van het nieuwe gedeelte staat het dak in brand.  

Mercedesmuseum

In het pand zit ook een Mercedesmuseum met dure klassieke auto's aanwezig. Die gaan waarschijnlijk allemaal in vlammen op. Een aantal jaar geleden was het Eindhovens Dagblad nog te gast in het museum. 

Politie en brandweer waarschuwen mensen uit de rook te blijven.

Volledig scherm
De rook is in de wijde omtrek te zien © Bert Jansen
Volledig scherm
Foto van bovenaf.
Volledig scherm
Grote brand bij Jonkers in Valkenswaard © Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement