Volledig scherm
De Britse militaire begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard tijdens een eerdere herdenking. © FotoMeulenhof

'Britse soldaten op begraafplaats Valkenswaard verdienen bloemetje'

VALKENSWAARD - De Britse soldaten op het kerkhof aan de Luikerweg verdienen meer aandacht, vindt de Stichting Erfgoed 40-45. Ze start een actie.

De 222 grafstenen op de militaire begraafplaats aan de Luikerweg tussen Valkenswaard en Bergeijk staan er vaak somber en verlaten bij. Om de Britse bevrijders die er liggen en hun verhalen in ere te houden, heeft de Stichting Erfgoed 40-45 een nieuw adoptieproject bedacht.

Voor vijf euro per jaar kunnen personen, scholen, bedrijven of verenigingen een graf adopteren. Ze krijgen dan een certificaat met informatie over de soldaat. De enige 'verplichting' die daar tegenover staat: een paar keer per jaar een bloemetje leggen bij de rustplaats.

Toekomst 

Kort na de oorlog zorgden mensen uit de omgeving voor de graven op het ereveld, ook legden ze er op z'n tijd een bloemetje neer. ,,Maar dat verwaterde in de loop van de jaren", zegt Raimondo Bogaars van de stichting. ,,Daarom hebben wij dit adoptieproject opgestart. Zo worden de gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog weer onder de aandacht gebracht." Ook wordt de betrokkenheid met de begraafplaats vergroot en dat is belangrijk voor de toekomst, is het idee.

Quote

Zo worden de gesneuvel­de soldaten uit de Tweede Wereldoor­log weer onder de aandacht gebracht."

Raimondo Bogaars

Bogaars hoopt dat binnen twee jaar alle 222 grafstenen zijn geadopteerd. Op zaterdag 10 maart wordt het officiële startschot gegeven voor het project (officieel: 'Valkenswaard War Cemetery Adoption Program). Wie een graf wil adopteren, kan zich vanaf die datum aanmelden op de website www.erfgoed40-45.nl.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement