Volledig scherm
© Buurtschap Crescendo

Corsobouwers Crescendo Valkenswaard willen nieuwe plek niet

VALKENSWAARD - De corsobouwers van Crescendo leggen zich toch nog niet neer bij de verhuizing naar de 'Holapress-locatie' aan Kluizerdijk. 

Voorzitter Ronald Balmer van het buurtschap vindt dat de gemeente Valkenswaard zich meer in moet spannen om een nieuwe locatie te vinden bínnen de wijk en niet aan de overkant van de Zuidelijke Randweg. Wat hem betreft worden alle alternatieven nog eens bekeken om zo met omwonenden en het corsobuurtschap tot een aanvaardbare oplossing te komen. 

Verschillende opties
Crescendo is al jaren op zoek naar een nieuwe bouwstek. Daarbij zijn verschillende opties voorbijgekomen. Het buurtschap zou het liefst in de wijk blijven zitten, de voorkeur gaat uit naar de Stakenborgakker, waar de club nu wordt gedoogd, of de Heistraat. Maar beide locaties stuiten op weerstand in de buurt. Bewoners zouden daarbij hebben gedreigd met langdurige juridische procedures, zo maakte het college van B en W nog onlangs in een brief aan de gemeenteraad kenbaar. Om rechtszaken en handhavingsverzoeken in de toekomst te voorkomen, wees ze de groenstrook aan de Kluizerdijk aan als voorkeurslocatie.

Crescendo voelt daar niets voor. Ze vindt dat corsobuurtschappen en dus de bouwlocaties juist thuishoren in de wijken en niet op een anonieme plek, met daar ook nog eens een drukke weg tussen. Ze hoopt dat de gemeenteraad niet instemt met de beoogde lap grond voor Holapress en wil dat alle mogelijkheden nog eens de revue passeren. Bovendien is volgens Balmer de weerstand in de buurt kleiner dan de gemeente voorspiegelt. 'Het merendeel van de buurtbewoners laat zich neutraal of positief uit over de bouwplaats.' 

Verkeerd signaal
Hij vindt het bovendien een verkeerd signaal als de lokale bestuurders zich bij hun besluitvorming te veel laten leiden door de mogelijke dreiging van rechtszaken. In zijn ogen kan dat uiteindelijk leiden tot een afbrokkeling van het bloemencorso.

 'Naar onze mening moet voorkomen worden dat andere corso-opbouwlocaties in de andere wijken van Valkenswaard hetzelfde risico gaan lopen en op basis van aangekondigde juridische procedures buiten de wijkgrenzen moeten bouwen.'

Het bouwseizoen voor het corso gaat over ongeveer een maand van start. Op 10 september rijden de bloemenwagens weer door Valkenswaard. Balmer gaat er gezien de tijdsdruk van uit dat Crescendo in ieder geval dit jaar nog op de huidige bouwlocatie aan de Stakenborgakker mag blijven. De gemeenteraad heeft eerder aangegeven dat voor 2021 een permanente oplossing moet zijn gevonden voor Crescendo. 

Valkenswaard e.o.