Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Jean Pierre Reijnen

'Crossen mag niet op deel Eurocircuit Valkenswaard'

VALKENSWAARD/DEN BOSCH - Of het Eurocircuit zijn huidige vorm en omvang kan behouden, is hoogst onzeker. De bestuursrechter in Den Bosch vindt dat een behoorlijk deel van het terrein helemaal niet gebruikt mag worden voor motorcrossdoeleinden. De betreffende grond, waar de voormalige vuilstort onder ligt, is bedoeld voor bos en niet voor cross.

De uitspraak betekent een ‘belangrijk succesje’ voor Groen en Heem en de buurman van het circuit, die samen naar de rechter stapten. Ze vinden dat de gemeente Valkenswaard onvoldoende toeziet op naleving van de regels op het herriesportterrein aan de Victoriedijk. In een eerdere zaak over de milieuvergunning haalden ze nog bakzeil bij de rechter, hun argumenten met betrekking tot het bestemmingsplan hielden nu wel stand.

Het gedeelte onder de oude vuilstort is de crux. Dat stuk grond werd in 1986 bestemd als 'definitief bos'. Maar voor en na die tijd werd er gewoon gecrost, met toestemming van de gemeente. Valkenswaard beroept zich nu op het zogenaamde overgangsrecht, een regeling die bij oude bestemmingsplannen de mogelijkheid biedt om bestaande (niet vergunde) activiteiten in een klap te legaliseren. 

Overgangsrecht van tafel
Maar volgens de rechter heeft de gemeente daarbij een belangrijke voorwaarde over het hoofd gezien: wil je een beroep doen op het overgangsrecht dan mogen de aard en omvang van de activiteiten niet te zeer veranderen of toenemen. En dat is hier wel degelijk het geval, luidt het oordeel. Daarmee is het overgangsrecht van tafel geveegd en blijft voor de voormalige vuilstort de bestemming ‘bos’ van kracht, waarop motorcrossactiviteiten niet zijn toegestaan.

Welke impact de uitspraak heeft, is nog niet duidelijk. Advocaat Eelco Dijk, die Groen en Heem in de zaak bijstaat, waagt zich niet aan een voorspelling. In eerste instantie is de gemeente aan zet. Die moet de handhavingsverzoeken van de bezwaarmakers opnieuw bekijken, rekening houdend met de uitspraak van de rechter. Wat daarbij volgens Dijk wel buiten kijf staat: "De grond onder de vuilstort mag niet gebruikt worden voor motorsportdoeleinden. Daar kan de gemeente in principe niet omheen."

Groen en Heem overweegt om tegen de uitspraak in beroep te gaan bij de Raad van State. "We zien nog genoeg aanknopingspunten", zegt woordvoerder Lambert de Brouwer. Zo zijn de openingstijden nog onvoldoende meegewogen in de uitspraak, vindt hij. "Het Eurocircuit wordt vaker gebruikt dan de acht uur per week en de drie weekeinden per jaar die volgens de regels zijn toegestaan."

Wethouder Mart Wijnen beseft dat de gemeente een betere onderbouwing moet aanleveren voor het overgangsrecht. Daarbij merkt hij op: "Van het terrein dat onder het overgangsrecht valt, maakt de vuilstort slechts een tiende deel uit. We bestuderen de uitspraak de komende dagen nog wel verder, dus of we in beroep gaan dat kan ik nu nog niet zeggen."