Volledig scherm
Quincy Pruss (r) en haar moeder Nenna. © Tom Valstar/fotomeulenhof

De 19-jarige Quincy Pruss uit Dommelen is al 15 jaar mantelzorger

DOMMELEN - Nederland telt naar schatting 450.00 jonge mantelzorgers.

Quincy Pruss (19) uit Dommelen is een van hen. Vanaf haar vierde doet ze al allerlei klusjes in en om huis voor haar moeder Nenna. Met lachen en luchtigheid lossen ze veel op. Quincy Pruss is nog maar vier jaar oud als ze haar mama Nenna helpt met aankleden. In de jaren daarna ondersteunt ze haar licht beperkte moeder op allerlei manieren. Ze smeert boterhammen, strijkt, kookt, haalt de afwasmachine leeg, stofzuigt, laat de hond uit, veegt de vloer. Quincy, inmiddels bijna twintig, lacht erom: "Ik ben er in ieder geval heel zelfstandig door geworden."

Voor haar is zorgen de gewoonste zaak van de wereld. "Ik heb het nooit als een last gezien." Ma weet beter. "Het is natuurlijk niet normaal."

Nenna raakte vijftien jaar terug gehandicapt aan haar rechterarm, 25 operaties verder kan ze die nog steeds amper gebruiken. Ze is arbeidsongeschikt en lijdt aan chronische vermoeidheid. Op slechte dagen heeft ze bij ogenschijnlijk kleine handelingen hulp nodig. En omdat ze met z'n tweetjes in hun huis in Dommelen wonen, komen veel taken bij haar dochter terecht. "Ik heb dat wel vervelend gevonden, maar ik wist ook dat het niet anders kon. Je kunt moeilijk altijd de buurman vragen."

Haar bh vastmaken, een trui over haar hoofd trekken, een zak hondenbrokken uit de auto tillen, haar haren op een staartje doen, Quincy doet het (meestal) zonder mopperen. Heel af en toe heeft ze de balen van die klusjes en zegt ze 'nee'. "En dan schieten we allebei keihard in de lach. We gaan er luchtig mee om. Ik wil Quincy geen druk opleggen. Ik zeg niet de hele dag 'doe dit, doe dat'. En als ze geen zin heeft om te strijken of de ramen te wassen, dan dragen we maar gekreukte kleren en zijn de ramen niet schoon. Boeien."

De twee beseffen dat hun verhaal een successtory is. "Maar er lopen ook kinderen rond die het moeilijker hebben als mantelzorger. We hopen dat daar ook aandacht voor is."

Op zaterdag 8 oktober krijgen jonge mantelzorgers uit Valkenswaard, Heeze-leende, Cranendonck, Veldhoven, Someren, Asten, Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel en Waalre een speciaal dagje uit aangeboden in Valkenswaard.

Dit initiatief van Cordaad, GOW Welzijnswerk en Onis jongerenwerk is bedoeld voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar die op wat voor manier met zorg te maken hebben – denk aan kinderen met een gehandicapt broertje of ouder, of die een vechtscheiding doormaken. De verwendag 'één op 365!' wordt gehouden op het terrein van scouting St. Stefanus, deelname is gratis. Voor vervoer wordt gezorgd. Aanmelden kan nog tot en met donderdag 6 oktober via malouvanderijt@cordaadwelzijn.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement