Volledig scherm
Het Eurocircuit. © Ronald Otter

De strijd tegen het Eurocircuit in Valkenswaard duurt voort

DEN HAAG/VALKENSWAARD - De strijd tegen het Eurocircuit duurt onverminderd voort. Omwonenden eisten donderdag in hoger beroep voor de Raad van State maatregelen van de gemeente tegen het crossterrein in Valkenswaard. Het is de zoveelste juridische procedure in dit dossier, waarin door verschillende belangengroepen op verschillende borden wordt geschaakt.  

Deze keer deden Frans van der Heijden en Lambert de Louw bij de hoogste bestuursrechter hun verhaal. Volgens hen wordt een gedeelte van de voormalige vuilstortplaats aan de Victoriedijk gebruikt als crosscircuit. Ze zijn van mening dat daar iets tegen moet worden gedaan, omdat er bodemvervuiling onder zit. ,,Door de trillingen verplaatst deze vervuiling zich via het grondwater sneller in de richting Dommelen, zegt Frans van der Heijden die in Dommelen woont. Om die reden moet er ook een verbod komen om met vrachtwagens te rijden over het zandpad naast de voormalige vuilstort, vinden ze.

Valkenswaard ontkent niet dat een gedeelte van de vuilstort in gebruik is als crosssterrein. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om een uitloper van de vuilnisbelt. Het gebruik daarvan ligt vast in een onherroepelijke vergunning, zegt de gemeente.

Volgens Van der Heijden en De Louw is de ligging van het circuit opgeschoven zonder dat daar een vergunning voor is verleend. De bestuursrechter in Den Bosch, waar de zaak vorig jaar in eerste aanleg heeft gediend, vond dat niet aannemelijk. Daarom hebben de twee het nu hogerop gezocht.

Effecten

De rechtszaak donderdag in Den Haag is er een van een reeks die de omwonenden over het Eurocircuit willen voeren. ,,Er komt nog veel meer aan’’, verzekert Van der Heijden. Het is de bewoners vooral te doen om het intensieve gebruik van de crossbaan en de effecten daarvan op De Malpie. ,,Het is een commercieel bedrijf geworden’’, zeggen ze. 

De omwonenden willen terug naar de tijd dat het Eurocircuit gebruikt werd door lokale verenigingen. Daarbij zou de gemeente strikte regels moeten hanteren: maximaal 8 uur per week herriesport op zowel de rally- als de motorsportbaan en maximaal drie weekenden activiteiten per vereniging per kalenderjaar. De Raad van State doet in deze zaak alleen uitspraak over het handhavingsverzoek dat donderdag werd behandeld. Uitspraak volgt. Maar daarmee zal het laatste woord zeker nog niet zijn gezegd.