Volledig scherm
© anp

Dik twee ton om vrachtverkeer uit Valkenswaard te weren

VALKENSWAARD - Valkenswaard trekt portemonnee om vrachtverkeer om te leiden via de A2. Kosten voor 'zachte maatregelen' komen uit op tweehonderd duizend euro. Misschien betaalt de provincie mee. 

De 'zachte' maatregelen die Valkenswaard wil nemen om vrachtwagens uit het centrum te weren, kosten bij elkaar opgeteld naar verwachting zo'n  220.000 euro. De gemeente denkt niet dat ze dat hele bedrag zelf zal moeten ophoesten. Ze hoopt dat de provincie ook een deel voor zijn rekening neemt.  

Om het doorgaand vrachtverkeer om het centrum van Valkenswaard te leiden, wil de gemeente twee permanente informatiepanelen, zogenaamde DRIP's, plaatsen bij de invalswegen. Die kosten bij elkaar opgeteld naar schatting bijna 120.000 euro. De ene is voorzien aan de Luikerweg, de andere moet aan de Leenderweg ter hoogte van de John F. Kennedylaan komen te staan. De gemeente heeft de provincie gevraagd om hiervoor een duit in het zakje te doen.

Informatiepanelen
Voor twee tijdelijke informatiepanelen moet ook nog eens ruim 25.000 euro worden neergeteld. Zo'n zelfde bedrag is ingecalculeerd voor de op handen zijnde publiciteitscampagne. Daar is een pr-bureau voor ingeschakeld. Met posters en flyers wil de gemeente Valkenswaard chauffeurs en transportbedrijven ontmoedigen om door het centrum te rijden, daarbij wordt de A2 als het beste alternatief aangedragen.  Het 'restbedrag' van 50.000 euro is bedoeld voor het (ambtelijke) kernteam dat ingesteld is voor de  coördinatie, communicatie en uitvoering van de vrachtwagenmaatregelen. 

De maatregelen zijn in principe allemaal van tijdelijke aard. Zodra de geplande Westparallel is aangelegd, zal het vrachtverkeer worden omgeleid. Die nieuwe weg verbindt de A67 bij Veldhoven met de N69 onder Valkenswaard. Binnenkort doet de Raad van State uitspraak of de Westparallel er ook daadwerkelijk komt. Dan nog zal het zeker tot eind 2019 duren voordat de weg klaar is.