Volledig scherm
Agnus Dei in Valkenswaard. foto René Manders

Directeur Agnus Dei draait na ontucht ook op voor faillissement

DEN BOSCH/VALKENSWAARD – De voormalig directeur van de Agnus Dei-school in Valkenswaard is door zijn ontucht met een leerling ook verantwoordelijk voor het faillissement van de school. De veroordeelde directeur moet van de rechter daarom 200.000 euro betalen aan de curator.

Directeur Ryan van de V. werd in 2012 op school betrapt op ontucht met een 17-jarige autistische leerling. Na een melding van een bezorgde docent werden camera’s opgehangen in het gebouw en op de eerste dag na de herfstvakantie werd het misbruik vastgelegd. Bij de man thuis werd bovendien een grote hoeveelheid kinderporno gevonden. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de schooldirecteur tot anderhalf jaar celstraf, een taakstraf van 180 uur en een beroepsverbod van vijf jaar.

Direct na de arrestatie van de directeur en oprichter werd de kleine school voor bijzonder onderwijs door de onderwijsinspectie gesloten en werden de leerlingen overgeplaatst.

Al snel werd duidelijk dat de administratie een rommeltje was. Omdat de inkomsten opdroogden en de uitgaven bleven stijgen, werd het faillissement onafwendbaar. In februari 2013 werd de school failliet verklaard. Op het huis van de inmiddels 52-jarige directeur werd uit voorzorg beslag gelegd door de curator.

De rechter is het met curator Flip Schreurs eens dat het misbruik van de leerling is te bestempelen als onbehoorlijk bestuur. Directeur Ryan van de V. is daarom aansprakelijk voor de schade die door de curator werd becijferd op ruim 217.000 euro. De schadevergoeding werd afgerond op 200.000 en bestaat voor een belangrijk deel uit claims van ex-werknemers, aldus Schreurs in een toelichting.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement