Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Efteling heeft een vinger in de pap bij het Valkenswaardse bloemencorso

VALKENSWAARD - Ontwerpen voor het bloemencorso moeten volgend jaar worden goedgekeurd door de Efteling.

Het bloemencorso in Valkenswaard is in 2017 aan strikte regels gebonden. De ontwerpen voor de wagens moeten voldoen aan de 'kwaliteitsstandaard' van de Efteling en worden vooraf ter goedkeuring voorgelegd aan het pretpark. De ontwerpafdeling van de Efteling kijkt de komende maanden over de schouders van de buurtschappen mee.

Bij de onthulling van het thema '65 jaar Efteling in bloemen' werden ook de voorwaarden bekend. De Efteling-stijl is leidend (Pinokkio moet eruit zien als in het park, dus niet de Disneyversie), voor controversiële onderwerpen is geen plek.

Inspiratie
Het stichtingsbestuur van het corso zocht eerder dit jaar contact met de Efteling. "Een eer", zegt een woordvoerster, die benadrukt dat van een echte samenwerking geen sprake is. "Ze hebben ons gevraagd of we ter inspiratie willen dienen." Van harde eisen vanuit het pretpark is geen sprake, verzekert ze. "Het is eerder andersom. Ze hebben zelf aangegeven dat ze zo dicht mogelijk bij de Efteling-karakters willen blijven. Wij helpen om dat zo mooi mogelijk uit te dragen."

Corso-voorzitter Ed Sprokkel verwacht daarbij geen problemen. "Ik denk niet dat er een ontwerp bij zal zitten dat niet door de beugel kan vanuit de Efteling gezien."

Geen namaak
Attracties mogen niet één op één worden nagemaakt. Eric Faassen van Stadsebergen is daar blij mee. "Toen ik het thema hoorde, was ik bang dat we veertien kastelen van Doornroosje zouden krijgen. Nu denk ik dat het nog best iets verrassends op kan leveren."

Ontwerper Jolijn Schoofs van buurtschap Oud Dommelen is enthousiast omdat het thema toeschouwers aanspreekt. "En daar doe je het toch voor." Ze verwacht wel minder variëteit in de wagens. "Je zult vormtechnisch veel dezelfde designelementen zien. Het geeft veel eenheid, maar misschien wordt het daardoor ook wel een eenheidsworst."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement