Volledig scherm
Op de Statie in Valkenswaard was afgelopen weekend het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi. Futsal Club Valkenswaard (FCV) organiseerde het toernooi voor de 18de keer. © Bert Jansen

‘Beachvolleybaltoernooi moet intimiteit behouden’

VALKENSWAARD - Het Beachvolleybaltoernooi Valkenswaard gaat na achttien jaar nog meer insteken op de jeugd. Gezelligheid en prestatie-gerichtheid blijven de aandachtspunten.

Bijna 150 kuub zand, meer dan 700 volleyballers verdeeld over ongeveer 120 teams, een stralende zon en een ruime terrasgelegenheid. De Statie in Valkenswaard oogde een weekend lang subtropisch. Het was genieten op tal van fronten. Doorlopende wedstrijden met een derde helft aan de rand van een immense zandbak.

Reünie

Op vier velden streden de gebruinde lijven om de hoogste eer. Op vrijdagavond de bedrijventeams. Op de zaterdag en zondag lieten groepjes mannen en vrouwen al dan niet gemengd en ook enkele jeugdteams zich van hun beste kant zien. Bij de volwassenen was het veelal een weerzien, soms zelfs een jaarlijkse reünie. Volgens medeorganisator Freek van Laarhoven een typisch Valkenswaards feestje op de typische Valkenswaardse stapstraat De Statie. ,,Het heeft wel een regionale uitstraling gekregen vanwege de gezelligheid, saamhorigheid, sociale veiligheid en het intieme karakter van het evenement. We willen dan ook niet meer groeien.” Zijn organiserende vereniging Futsal Club Valkenswaard (FCV) heeft de laatste jaren ingestoken op een verdere professionalisering van het festijn: eigen veldmateriaal, eenduidige sponsordoeken, alle info via website en social media, een vast bouw- en constructieteam. ,,Nu leggen we de nadruk op de jeugd. Een eigen competitie en een bijpassend muziekprogramma met dj’s, ook op zaterdagavond.”

Fanatiek

Voor de 25-jarig Luuk Driessen uit Valkenswaard heeft het ­beach­­volleybalfestijn al bijna acht jaar een vaste plek op de agenda. En met hem zijn hele vriendengroep. Zij doen er alles aan om van de partij te zijn. Ze plannen zelfs hun vakanties voor of na het toernooi. ,,Wij zijn fanatiek en willen altijd winnen. En na de wedstrijd een knuffel en een biertje.”

Ton van Deijl (45), van oorsprong Valkenswaardenaar en al twintig jaar woonachtig in de Randstad, komt voor het evenement speciaal naar het zuiden. ,,Ik woon in Heemstede, acht kilometer van het strand. Alleen hier speel ik beachvolleybal. Samen met mijn vrienden. En na afloop een kan sangria.”