Volledig scherm
De jeugd leefde zich zondag weer lekker uit tijdens het jaarlijkse Kwalleballen in Dommelen © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eritrese deelnemers weer van de partij bij het Kwalleballen in Dommelen

DOMMELEN - Modder, muziek en bier, dat zijn de belangrijkste onderdelen van het Kwalleballen. Net als vorig jaar neemt ook dit jaar een team deel dat bestaat uit voormalig Eritrese vluchtelingen. Vanuit het hele land zijn de leden van het Eritrese team terug naar Valkenswaard gekomen om ook dit jaar het Kwalleballen niet te hoeven missen.

Bij het Kwalleballen strijden verschillende teams om de winst door zoveel mogelijk te scoren. Dit gebeurt door een zware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien. En dit alles op een kletsnat modderveld.

Lees het verhaal verder onder de foto.

Volledig scherm
Het jaarlijkse Kwalleballen in Dommelen op een kletsnat modderveld © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Asmerom Matiwos is vroeg zijn bed uit gekomen, om helemaal vanuit Leeuwarden af te reizen naar Dommelen. "Vorig jaar hebben we al meegedaan, het is zo'n grappig spel", lacht hij terwijl hij wat modder uit zijn oor probeert te peuteren. "We moeten dadelijk de halve finale spelen."

Getraind heeft het team niet, hoewel ze dat wel graag hadden willen doen. En waar ze vorig jaar wonnen, moeten ze dit jaar hun meerdere erkennen in hun tegenstanders. Toch komen ze allemaal met een grote glimlach van het veld af. "Het was weer erg gezellig met al die mensen. Een gevoel van happiness."

Festivalgevoel
Na de finale begint de eerste band te spelen op het buitenpodium, en meteen komt het festivalgevoel naar boven. Binnen in de tent is de gevoelstemperatuur inmiddels opgelopen tot meer dan 25 graden. Achter de bar staan vrijwilligers met verhitte hoofden aan de lopende band bier te tappen en fris te schenken. "Dit weer is in ieder geval goed voor de drankomzet", wordt er gelachen.

Aan de andere kant van de tent staat scoutinggroep Dick van Toor achter de bar. Dit jaar verzorgen zij voor het eerst de catering op het evenement. "We bereiden voornamelijk vette hap, in allerlei variaties", lacht Erik Balmer, staflid van de scoutinggroep. "Mensen drinken voornamelijk bier, dus dan kunnen ze dit goed gebruiken."

De voorgaande jaren was 'Ben Bakplaat' met zijn bakkunsten een bekend gezicht voor veel bezoekers. De klanten lijken dan ook heel even te moeten wennen aan de omslag van de catering. "Zijn er geen pannenkoeken dit jaar? Doe dan maar een hamburger."