Volledig scherm
© anp

Ex-verslaafden naar de Achelse Kluis

ACHEL - Plots heeft de bisschop nieuwe bewoners gevonden voor de Sint-Benedictusabdij. Niet iedereen vindt dat een leuke verrassing. 

Na een zoektocht van vele jaren krijgt de Achelse Kluis binnenkort nieuwe bewoners. De abdij op de grens van Nederland en België wordt vanaf komend voorjaar het thuis voor de 'Fazenda da Esperança' (Boerderij van Hoop). Dat is een katholieke geloofsgemeenschap die zich richt op afgekickte verslaafden en jongeren die buiten de boot vallen. 

In de Sint-Benedictusabdij, zoals het klooster officieel heet, wonen nu nog twee broeders. Aan hen is toegezegd dat zij daar tot hun dood mogen blijven. Onderwijl is wel gekeken naar een herbestemming voor het gebouw en ommelanden. Vrij onverwacht kwam bisschop Patrick Hoogmartens onlangs aanzetten met de Boerderij van Hoop, waar onder meer ex-verslaafden met het evangelie in de hand op het rechte pad worden geholpen. 

Ambitieuze ideeën

De komst van de orde betekent waarschijnlijk een streep door de ambitieuze ideeën van Bredanaar Henny Luijten. Hij had vergevorderde plannen voor 'Zindorp', een circulaire leefgemeenschap zonder winstoogmerk, die zelf zijn broek ophoudt. Er zou ruimte zijn voor natuurontwikkeling van de heide, een boerderij met gewassen en dieren, een herberg om de producten te verkopen en een restaurant. Verdiend geld zou weer in het klooster worden geïnvesteerd. 

De abt van Westmalle, waar het klooster onder valt, was op de hoogte evenals burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel. De provincies Limburg (België) en Noord-Brabant zouden als partners optreden. Subsidiepotjes, onder meer voor de restauratie, stonden al klaar. Luijten: "We hadden in principe een 'go'." 

Orde

Een ding stond echter vooraf vast: mocht zich een nieuwe orde aandienen voor het klooster, dan kon dat nog altijd roet in het eten gooien. ,,We wisten dat het een theoretische mogelijkheid was. Maar we hebben er nooit serieus rekening mee gehouden", zegt Luijten. "Ze waren al twaalf jaar op zoek. We hadden niet verwacht dat ze nog een nieuwe orde zouden vinden. We schatten die kans op 1 procent." 

Of zijn plan voor Zindorp alsnog kans van slagen heeft? Daarover is Luijten weinig optimistisch. "Ik hoop dat ze met ons willen samenwerken. Maar daar heb ik eerlijk gezegd geen goed gevoel over. Het is een gesloten gemeenschap, die zijn meestal niet zo van het samenwerken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Valkenswaard e.o.