Volledig scherm
Valkenswaardse Philine van Esch en dr. Ronald Zweemer gynaecologisch oncoloog aan het UMC in Utrecht en behandelend arts. © UMC Utrecht

Familie uit Valkenswaard schenkt tonnen voor onderzoek naar zeer zeldzame eierstokkanker

EINDHOVEN - Het is wrang, maar of zijn vrouw Philine van Esch (62) lang genoeg leeft om baat te hebben bij de enorm gulle gift van Jan Scholt (64) en zijn familie weet het echtpaar niet. 

De Valkenswaardse zakenman maakte onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht heel erg blij met een donatie van 800.000 euro voor onderzoek naar de zeer zeldzame vorm van eierstokkanker van zijn vrouw. De gift is erg belangrijk, vertelt gynaecologisch oncoloog dr. Ronald Zweemer van het UMC, tevens arts van Van Esch. Sterker nog: zonder het geld geen onderzoek.

Levensverwachting
Dankzij alle goede behandelingen in het UMC is zijn vrouw er nog, vertelt Scholt. Hij doet het verhaal want voor haar is het 'allemaal heftig'. In november onderging ze nog een flinke buikoperatie. Haar vierde. Ze doorstond al meerdere chemokuren. Wat haar levensverwachting is? Scholt: ,,Ze heeft er in november weer vijf jaar bijgekregen, zei de dokter. Laten we het daar op houden." 

In 2008 kreeg Van Esch het slechte nieuws. Het echtpaar bleef er nuchter onder en gooide niet het hele leven om. ,,We genieten waar we kunnen. Van de kleinkinderen." Zijn vrouw Philine is 'fantastisch'. ,,Ze heeft enorm veel meegemaakt, maar kan alles en doet alles. Ze kan er enorm goed mee omgaan." Of zijn familie het bedrag zo uit haar portemonnee schudde, wil Scholt - die het bedrijf Scholt Energy Control startte - niet kwijt. Hij grinnikt. ,,Het is een groot bedrag. Maar dat hebben we er voor over."

Twintig
Eierstokkanker wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 1100 vrouwen vastgesteld. Slechts zo'n twee procent van hen heeft net zoals Van Esch een granulosaceltumor: twintig vrouwen per jaar. Weinig farmaceutische bedrijven zien heil in het financieren van onderzoek waarmee ze slechts wat handenvol patiënten kunnen redden. Het is een te kleine toekomstige klantenkring. Schol: ,,De chemo's slaan niet allemaal aan. Het is een kwestie van veel proberen en hopen dat het werkt."

Bij zeker veertig procent van de vrouwen keert na een operatie de ziekte terug. Van hen overlijdt tachtig procent, vertelt gynaecologisch oncoloog dr. Zweemer. Vijf jaar kan hij met de gift vooruit. Het is genoeg voor een promovenda en de begeleiding van een meer ervaren onderzoeker. Veel geld is nodig voor de analyse van de monsters. Die kosten zo'n 1500 euro per stuk. ,,We gaan het ontrafelen. Kijken hoe de tumor is opgebouwd. Eerst begrijpen hoe het werkt en dan zoeken naar een behandeling." Met een budget voor vijf jaar lijkt het werken tegen de klok. ,,Het is belangrijk een slag te maken. Hopelijk leidt dat tot verdere financiering."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement