Volledig scherm
Het Eurocircuit trekt met de Dakar Pre Proloog jaarlijks duizenden mensen naar Valkenswaard. © Jean Pierre Reijnen

Geen kwart miljoen voor 'haastklus' Eurocircuit

VALKENSWAARD - De Valkenswaardse gemeenteraad wil meer tijd om zaken rond rally- en motorcrossbaan goed te regelen.   

Ook de Valkenswaardse politiek wil duidelijkheid over wat wel en niet mag op het Eurocircuit. Maar om nou vlug 250.000 euro uit te trekken voor een nagenoeg onhaalbare haastklus om het bestemmingsplan op orde te krijgen? Dat vonden de meeste fracties in de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen  toch iets te gortig. In plaats daarvan moest wethouder Mart Wijnen het stellen met veel minder: 40.000 euro. En kwam er ook wat meer lucht: de gemeente krijgt een jaar langer de tijd om de zaken voor eens en altijd echt goed te regelen. 

Het college van B en W trok deze maand ineens aan de bel bij de gemeenteraad voor een kwart miljoen euro voor het Eurocircuit. Dat geld zou onder meer besteed moeten worden aan zeer specialistische juridische kennis (450 euro per uur), een geluidsmeter en het regelen van eigendomskwesties van het vastgoed op het terrein en een milieuonderzoek. En er was enige haast geboden, was de boodschap. Voor 24 mei moest het nieuwe bestemmingsplan voor een goed deel in kannen en kruiken zijn. Op dat moment vervalt namelijk het voorbereidingsbesluit dat een jaar eerder is genomen, waarmee het gebruik tijdelijk werd 'bevroren'. Is de gemeente niet voor die datum klaar, dan zou dat tot onwenselijke ontwikkelingen kunnen leiden, stelde het college. 

Risico's

Maar de woorden van Wijnen, dat het geld toch wel echt nu nodig was en dat er risico's aan kleefden als de termijn werd verlengd, waren allerminst overtuigend. Bovendien waren weinig fracties er van overtuigd dat de klus voor die 'keiharde' 24 mei geklaard zou zijn. En dus trok de raad zijn eigen conclusies. Een amendement van H&G en Valkenswaard Lokaal om de termijn van het voorbereidingsbesluit per 24 mei met een jaar te verlengen kon op steun rekenen van VVD en D66. En van het budget bleef maar 40.000 euro overeind. 

CDA-voorman Frank van Gastel vond dat de raad daarmee een verkeerde keuze maakte. ,,Het is tijd voor keuzes en tempo. Wij vinden 250.000 euro ook heel veel geld. Eigenlijk te veel, maar we vertrouwen er op dat dit nodig is om iets te forceren." Hij probeerde Theo Geldens van H&G nog wel even te verleiden om kleur te bekennen: ,,Bent u voor de gebruikers van het Eurocircuit of voor de omwonenden?" Maar de voorman van de grootste (coalitie)partij liet zich daar niet over uit. ,,We willen voor iedereen tot een goed oplossing komen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement