Volledig scherm
Het Eurocircuit in Valkenswaard. © Jean Pierre Reijnen

Gemeente Valkenswaard: gewoon blijven crossen over vuilstort

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard houdt vol dat op het hele Eurocircuit mag worden gecrost, inclusief het stuk over de voormalige vuilstort. Ze is dan ook niet van plan om daar te gaan handhaven en heeft dat aan de bezwaarmakers laten weten. Die vinden op hun beurt dat de gemeente hiermee de uitspraak van de bestuursrechter aan haar laars lapt en kondigen verdere stappen aan. 

Belangengroep Groen en Heem en omwonenden voeren verschillende juridische procedures tegen de gemeente Valkenswaard over het Eurocircuit. Ze vinden dat het vermaarde crossterrein een vrijplaats is geworden waar allerlei activiteiten plaatsvinden die in strijd zijn met het bestemmingsplan, milieu- en hinderwetgeving.

'Definitief bos'

In deze specifieke zaak gaat het voornamelijk over het oostelijke puntje van het circuit dat over de voormalige vuilstort loopt. De vraag die daarbij centraal staat: werd op die grond vóór 23 juni 1986, toen het bestemmingsplan er onherroepelijk werd, ook in dezelfde mate gecrost? Zo ja, dan kan de gemeente zich blijven beroepen op het zogenaamde overgangsrecht, waarmee alle activiteiten die er voor 1986 plaatsvonden in één klap zijn gelegaliseerd. Zo nee, dan is van een overgangsrecht geen sprake en geldt de bestemming 'definitief bos', zoals het voor 1986 stond beschreven. 

In mei van dit jaar oordeelde de bestuursrechter dat de gemeente onvoldoende had aangetoond dat de activiteiten en het circuit onveranderd zijn sinds de peildatum in 1986. Volgens de bezwaarmakers moet de gemeente daarom nu gaan ingrijpen op het omstreden gedeelte van de crossbaan.

De gemeente Valkenswaard vat de uitspraak echter anders op. Ze stelt zich op het standpunt dat wel degelijk op het stuk terrein mag worden gecrost, maar dat ze gewoon beter moet aantonen dat de activiteiten en de omvang van het circuit onveranderd zijn. Met een verzameling krantenknipsels, programmaboekjes en notulen, probeert ze die opvatting kracht bij te zetten. Woordvoerder Lambert Verhoeven van Groen en Heem beschouwt de afwijzing tot handhaving als een trucje, waarmee de gemeente tijd probeert te rekken. ,,Als de gemeente het niet eens was geweest met de uitspraak, had ze in hoger beroep moeten gaan."

Omwonenden willen nu proberen om via een voorlopige voorziening de - in hun ogen illegale - activiteiten alsnog te stoppen.