Volledig scherm
Foto Bert Jansen

Goed gevulde kerk voor Sint-Maarten in Dommelen

DOMMELEN - Traditiegetrouw is afgelopen weekend in Dommelen het feest van Sint-Maarten gevierd. Als patroonheilige van het dorp neemt Martinus, zoals hij ook genoemd wordt, in de Dommelse gemeenschap een prominente plaats in. Niet alleen de kerk, maar ook de oudste basisschool, het dorpsplein en het gilde zijn naar hem vernoemd.

De viering vond zaterdag plaats in een goed gevulde kerk, waar door enkele kinderen het verhaal van Martinus werd nagespeeld, het verhaal van de legerofficier die zijn mantel deelt met een verkleumde bedelaar. Na de viering trok een langgerekte stoet van ouders en kinderen, veelal voorzien van kleurige lampionnen en vooraf gegaan door het gilde met Martinus te paard aan het hoofd, door het dorp richting de Brink in de nieuwe wijk Lage Heide. Veel bewoners van de straten waar de optocht doorheen trekt hebben lichtjes, fakkels en zelfs vuurkorven langs de route geplaatst, waardoor het geheel een sprookjesachtige aanblik krijgt.

Enkele lampionnen zijn door kinderen zelf gemaakt. "Helemaal niet zo moeilijk", vindt de 9-jarige Nienke. "Ons pap heeft me maar een klein beetje hoeven helpen", vertelt ze er trots achteraan. "Het is natuurlijk wel heel vet als je hem zelf hebt gemaakt en hij doet het keigoed".

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement