Volledig scherm
De Achelse Kluis. © Karin van Berkel

Het doek valt voor de Trappisten van de Achelse Kluis

VALKENSWAARD/ACHEL - „De spiritualiteit van de Trappisten is die van het verbergen”, zegt Robrecht Ulenaers met een lach. Hij is Site Manager en Brewer bij trappistenabdij ‘De Achelse Kluis’. 

Met zijn woorden verklaart Ulenaers, op deze eerste van de twee ‘opendeurdagen’ van de ‘Kluis’, de afwezigheid van de enige twee kloosterlingen die er nog wonen. De broeders hebben hun intrek genomen in de onlangs gerenoveerde appartementen op de abdijsite en maken hiermee plaats voor de jonge katholieke gemeenschap Fazenda da Esperança. 

Op 13 oktober neemt deze besloten gemeenschap, die zich ontfermt over ex-verslaafden, haar intrek in het klooster. Reden om voor de eerste en meteen ook voor de laatste keer in haar geschiedenis, het grote publiek een inkijkje te geven in de Sint-Benedictusabdij, zoals ‘De Achelse Kluis’ officieel heet. En het was druk, zondag, op de gewijde plek op de grens tussen Nederland en België. Rondom de abdij, eeuwenlang een oord van gebed en spiritualiteit, dromden nu honderden mensen samen, die luisterden naar de verhalen over de historie van de Achelse abdij en die dwaalden door de gangen van het broederhuis. 

Van binnen zien

Ze kwamen van heinde en verre. Mevrouw Franssen bijvoorbeeld uit Eindhoven en ook al had het keihard geregend, dan nóg was ze hier vandaag naar toe gefietst: „Dit is altijd zo’n besloten gemeenschap geweest, ik wilde het nu écht wel eens van binnen zien.” Ook een bezoeker uit Apeldoorn, die vroeger in de omgeving woonde, meldt: „Ik kwam hier vaak in het kerkgebouw om te bidden, maar een rondleiding heb ik bij de kluizenaars nooit gekregen.” Ulenaers laat trots het oud- ‘kapittel’ zien. Dit vindt hij dit mooiste zaal van het gebouw: „Minstens één keer in de week kwamen hier de abt en de monniken samen om actuele thema’s te bespreken én om natuurlijk uit een hoofdstuk (een kapittel) uit de regel van Sint-Benedictus te lezen.” De manager verwacht dat de zaal in de toekomst kan worden ingericht als conferentieoord. De opknapkosten kunnen worden betaald uit de opbrengsten van de herberg, de galerie, de voedingswinkel en de brouwerij, want Trappistjes blijven er getapt worden.

Op zondag 7 oktober is de Achelse Kluis, tussen 10.00 en 17.00 uur, nog éénmaal voor publiek toegankelijk