Volledig scherm
Dommelen, Lage Heide. © Ronald Otter

Het gaat hard met bouwproject De Lage Heide in Dommelen

DOMMELEN - Dat het goed gaat met de woningmarkt in Nederland is ook terug te zien bij bouwproject De Lage Heide in Dommelen.

Na een periode waarin, net zoals in de rest van Nederland, de bouwactiviteiten op een laag pitje stonden, zit de schwung er nu volop in bij de Lage Heide. "Er zijn inmiddels ongeveer 170 woningen bewoond of nagenoeg klaar om opgeleverd te worden", vertelt verantwoordelijk wethouder van Valkenswaard Mart Wijnen, niet zonder trots.

,,Voor nu staat er weer een nieuwe fase gepland", gaat hij verder. ,,Dat betreft 52 woningen in de Blauwspar en de Zomereik. Dat wordt een mix van allerlei soorten woningen, variërend van vrijstaand tot rijtjeshuizen. De start van de bouw is dit voorjaar en in de loop van 2019 moeten die dan weer gereed zijn. Daarna gaan we verder met het invullen van diverse lege plekken in het gehele bouwplan met mogelijk wat aanpassingen hier en daar. Het huidige plan is nu overigens in een fraaie 360graden-animatie terug te vinden op de site van De lage Heide."

Kavels

Het einde van bouwproject Lage Heide is voorzien voor ergens in 2020. "Dat is nog niet precies te zeggen en natuurlijk ook afhankelijk van de verkoop van de losse kavels", aldus Wijnen. "Die loopt nu goed, maar het is bijvoorbeeld nog niet zo gemakkelijk om kopers aan te trekken voor de grote kavels op landgoed De Heidehorst. Daar is maar een kleine markt voor."

Waar mogelijk wordt in afzonderlijke delen van het bouwplan, zoals De Rode Beuk, al eerder werk gemaakt van de afronding, met de aanplanting van groen, de definitieve bestrating en het inrichten van speelgelegenheid voor kinderen. "Maar met dat laatste willen we niet te hard lopen", geeft Wijnen aan, "want het moet natuurlijk veilig zijn. En zolang er in de buurt nog bouwverkeer is, moet je daar dus erg mee oppassen".

Vaandel

Veiligheid staat volgens Wijnen sowieso hoog in het vaandel. Zo staan er in de wijk allerlei snelheidsbeperkende maatregelen op het programma, zoals drempels en plateaus. "Maar ook de ontsluitingswegen nemen we heel serieus. Indien nodig zullen we niet aarzelen om ook daar de nodige maatregelen te treffen."

Dat leefbaarheid in het totale gebied erg belangrijk is moet tevens blijken uit het project dat onlangs in opgestart in samenwerking met de plaatselijke IVN. In eerste instantie betreft dat het ophangen en in samenwerking met de bewoners beheren van een aantal nestkasten voor diverse soorten vogels, waaronder een paal voor een torenvalk. Het is de bedoeling dat ook dat nog dit voorjaar zijn beslag gaat krijgen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement