Volledig scherm
Piet Peters voor het veelbesproken steegje in Valkenswaard dat naar zijn oude meubelzaak wordt vernoemd. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Het veelbesproken Peterspèèjke in Valkenswaard komt er toch

VALKENSWAARD - Het veelbesproken Peterspèèjke gaat er toch komen in Valkenswaard. De straatnamencommissie heeft op aandringen van de gemeenteraad nogmaals gekeken naar de dialectnaam en ziet geen reden te kiezen voor een alternatief, zoals Peterspad of Peterspaadje. Het college van B en W neemt dat advies, wederom, over.

Daarmee lijkt de strijd om Peterspèèjke beslecht. "Het straatnaambordje is binnen", geeft burgemeester Anton Ederveen aan. "We gaan binnenkort een goed moment kiezen om het aan de muur te bevestigen."

Onhandig?
De nieuwe straatnaam voor het steegje tussen de Eindhovenseweg en de Handwerkstraat zorgde voor een heuse politieke twist in Valkenswaard. De gemeenteraad wil geen dialectnaam, omdat het bijvoorbeeld onhandig is en tot miscommunicatie kan leiden. Maar het college van Burgemeester en Wethouders weigerde contact op te nemen met de straatnamencommissie. Dat gebeurde na aandringen van de raad alsnog.

De straatnamencommissie, met burgemeester Anton Ederveen als voorzitter, boog zich onlangs weer over Peterspèèjke. Met enige tegenzin, valt op te maken uit de brief die hierover naar de raad is gestuurd. Leden van de commissie zouden zelfs hebben overwogen om hun lidmaatschap op te zeggen. In hun ogen getuigt de opstelling van de raad 'van weinig respect voor hun (vrijwillige) inzet voor behoud van de historie'.

De commissie houdt vast aan Peterspèèjke. Ze concludeert dat er geen nieuwe invalshoeken zijn aangedragen die niet al eerder door de commissie zijn overwogen en wijst erop dat Peterspèèjke een bekend begrip is in Valkenswaard met een historische grondslag. Vroeger werd het pad bij de meubelzaak van Peters, dat overigens een stukje verderop lag, in de volksmond al zo genoemd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement