Volledig scherm
Enkele vrijwilligers van Het Weike (vlnr): Jack Willems, voorzitter Jan Tillemans, bouwpastoor Theo van den Heuvel en Monique van Gestel. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Het Weike in Dommelen ligt op schema met nieuw onderdak

DOMMELEN - De oude stallen van kinderboerderij Het Weike in Dommelen zijn 'op' en men wil uitgebreider gaan inzetten op educatieve activiteiten. Daarom wordt nu aan de Hovenierwei met steun van het Oranjefonds en de gemeente een fonkelnieuw onderkomen gerealiseerd.

'Toen we goed en wel met onze plannen bezig waren, kwam er een bericht van de gemeente dat we De Boerderij, waar we al die jaren hebben gezeten, op korte termijn moeten verlaten", vertelt Jan Tillemans, voorzitter van Stichting Kinderboerderij Dommelen. ,,Dus dat was een extra reden om er vaart achter te zetten."

De geschiedenis van de kinderboerderij gaat terug naar de jaren 70 van de vorige eeuw. In die tijd begon de toenmalige stichting Kloosterakkers in een nieuw gedeelte van Dommelen met een kinderboerderij. ,,Dat viel toen onder De Kleine Meer uit Valkenswaard", weet Tillemans nog. ,,Maar op het laatst leidde het een beetje een kwijnend bestaan."

In 2008 is er een nieuwe stichting opgericht die de zaak nieuw leven in heeft geblazen. ,,Er zijn destijds wat mensen bereid gevonden om de handen uit de mouwen te steken", vervolgt Theo van den Heuvel, een van de mannen van het eerste uur en nu de 'bouwpastoor' van het nieuwe onderkomen. ,,In de loop der jaren hebben we geleidelijk een aantal oude hokken en stallen vervangen door nieuwe. We hebben alle hekken verstevigd, een hooischuur gebouwd en meer van dat soort dingen. Ook het dierenpark is langzaam groter geworden. Zo hebben we een paar jaar terug een mooie volière geplaatst en, kei grappig, zit er sinds een tijdje een tamme eekhoorn, Bartje. Die mag af en toe los en komt dan steeds weer mooi terug naar zijn hok."

Pareltje

Het nieuwe gebouw wordt rolstoelvriendelijk en gaat helemaal voldoen aan de eisen van deze tijd. Naast een nieuwe toiletgroep, komt er ook een keuken in het gebouw.

Maar het pareltje wordt de royale ontvangstruimte. ,,Hier gaan we ook onze educatieve activiteiten ontplooien", geeft Arjan Schouten, secretaris van de club, aan. ,,We laten bijvoorbeeld een wand helemaal wit, waardoor we die als projectiewand kunnen gebruiken. In eerste instantie denken we aan basisscholen als doelgroep, maar ook het voortgezet onderwijs is welkom, evenals mensen uit de dagbesteding en dergelijke."

Samenwerking

Voor de opening, die gepland staat voor 10 december, moet er echter nog wel wat werk verzet worden. ,,Het loopt eigenlijk buitengewoon goed", vertelt Van den Heuvel enthousiast. ,,Er zijn hier diverse mensen uit de buurt die zowat iedere dag klaar staan om mee te helpen en de samenwerking met de gemeente is uit de kunst, dus dat gaan we zeker redden en dan kunnen we er weer jaren tegen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Valkenswaard e.o.