Volledig scherm
Monkey Town Helmond

Indoor speelhallen voldoen vaak niet aan de veiligheidseisen: Monkey Town op vingers getikt

HELMOND/VALKENSWAARD - Bij veel overdekte speelhallen kunnen kinderen niet altijd veilig spelen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In 90 procent van de onderzochte speelparadijzen troffen de inspecteurs afgelopen jaar gebreken aan. In Zuidoost-Brabant zijn zes speelhallen, twee daarvan zijn gecontroleerd en kwamen niet direct door de inspectie.

Het gaat om Monkey Town Helmond en Valkenswaard. De andere hallen vol spelende kinderen, DippieDoe (Best), Ballorig (Veldhoven), De Hooiberg (Bladel) en 123Speelparadijs (Eindhoven), zijn niet gecontroleerd.

Veiligheid
Volgens de inspectie waren er in Valkenswaard diverse gebreken waardoor de veiligheid van de spelende kinderen niet gegarandeerd kon worden. Maar de NVWA wil niet in detail treden. ‘’We brengen een onderzoeksverslag naar buiten, niet de inspectierapporten’’, aldus Paula de Jonge van de NVWA. ‘’Het is een verslag van wat we aantreffen zonder de details.’’ In het verslag staat dat de technische veiligheid en de certificering niet in orde waren op 23 februari 2016. ‘’Het ging alleen maar om een dopje op de rodelbaan’’, weet Edwin Groot van Monkey Town te vertellen. ‘’Dat hebben we diezelfde dag nog erop gezet, maar toch worden we dan afgekeurd.’’

Details
Volgens Groot hebben de spelende kinderen nooit gevaar gelopen. Maar de woordvoerder van de inspectie heeft een andere mening: ‘’Het was niet alleen een dopje, maar ook de certificering. Het gaat hier wel om de veiligheid van de kinderen, dus ook de certificaten moeten in orde zijn. We hebben deze speelhal niet voor alleen een dopje onder verscherpt toezicht gesteld.’’ Maar waarom dan wel kan de NVWA niet melden: ‘’We doen het niet zomaar, we hebben genoeg te doen’’. Erwin Hermes van de Valkenswaardse speelhal weet de reden wel: ‘’Ze moesten terugkomen omdat we een certificaat van de keuringsdienst TUV niet in huis hadden. Het certificaat klopte maar was nog niet in ons bezit.’’ Twee dagen later was alles dan ook weer goed. En het verscherpte toezicht is volgens de NVWA ook niet meer nodig.

Auto’s
Bij Monkey Town in Helmond ging het volgens bedrijfsleider Yavuz Ekiz om het certificaat van drie autootjes. ‘’Toen we werden gecontroleerd op 26 april was alles gekeurd behalve drie auto’s die in een baantje rijden. Die zaten tijdens de keuring van alle andere toestellen nog niet in de keuring.’’ Ekiz meldt verder dat na de inspectie de autootjes zijn gecontroleerd en dat er meteen een certificaat is uitgegeven.
Kritiek

De NVWA heeft in 2016 extra gecontroleerd bij de indoor speelhallen nadat een jongetje van 4 dodelijk verongelukte in een partycentrum. Het bewuste partycentrum had een opblaastoestel staan en die bleek daar te staan zonder de juiste papieren en keuringen. En ook bleek dat toestel niet juist te zijn neergezet. Hierdoor maakte het 4-jarige kind een val van vier meter. ‘’Daarnaast komen er steeds meer van die speelhallen in Nederland’’, meldt de woordvoerder van de NVWA. ‘’We krijgen als inspectie steeds meer klachten over de veiligheid en daarom hebben we extra controles gedaan en daar gaan we in 2017 mee door’’.

De bedrijfsleiders van Monkey Town zijn niet te spreken over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ‘’Het probleem is dat de speeltoestellen gekeurd worden door de TUV en dan komt een inspecteur van de NVWA en die wil het anders. Het gaat om details, om nuance’’, aldus Erwin Hermes. ‘’Ik vind het te ver gaan’’, zegt Edwin Groot. ‘’Ze willen nu een statement maken na een dodelijk ongeluk.’’

Nederland
In heel Nederland zijn op tien locaties speeltoestellen buiten gebruik gesteld en boetes opgelegd omdat mankementen bij een hercontrole niet verholpen bleken te zijn. In totaal zijn ‘slechts’ 37 van de ongeveer 150 indoor speeltuinen afgelopen jaar gecontroleerd. De inspectiedienst is geschrokken van de resultaten: ‘’Ons doel was om in 2016 zeventig locaties te controleren. Daar zijn we bij lange na niet aan toegekomen omdat bij de bezochte speelhallen zoveel mis bleek.''

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement