Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Indrukwekkende ceremonie bij beëdiging nieuwe reservisten in Valkenswaard

VALKENSWAARD - 'Peloton - geeft acht'. Meerdere keren achtereen schalde de kreet zaterdagmiddag over de Markt in Valkenswaard. Het commando betekent 'Geef aandacht' en is een - psychologisch - middel om de gelijktijdige aandacht van soldaten te krijgen. 

Op deze eerste dag in juli is het marktplein volgestroomd met (reserve)militairen, relaties van de militairen, werkgevers, civiele autoriteiten en veel belangstellenden. Gastheer burgemeester Anton Ederveen ontving de genodigden in het kader van de beëdiging van 42 nieuwe militairen. Deze behoren tot het 30 Nationale Reserve Bataljon Korps Nationale Reserve (afgekort: 30 Natresbat) en vallen onder het commando van 13 Lichte Brigade in Oirschot. 

'Bevolking erbij betrekken'
De nieuw toegetreden reservisten komen uit Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Ook Sergeant-majoor Patrick Wils en Sergeant Cees van den Hout, beiden woonachtig in Valkenswaard, zijn in vol ornaat aanwezig. Van den Hout was ook betrokken bij de voorbereidingen van deze bijzondere dag. "We hebben per jaar meerdere beëdigingen. Vroeger vonden deze vooral plaats in kazernes, maar de Natres kiest ervoor om de plechtigheid openbaar te maken, zodat ook de bevolking bij de ceremonie kan worden betrokken. Dit gebeurt op diverse locaties in het land. Het is nu de eerste keer dat Valkenswaard deze eer te beurt valt." 

Oproepbaar
Een reserve-eenheid bestaat alleen op papier. Dit wil zeggen dat militairen niet in werkelijke dienst zijn, maar wel mobiliseerbaar, want natuurlijk kunnen ze opgeroepen worden. Reservisten zijn, naast hun civiele werk of hun studie, militair opgeleid om in geval van een ramp, crisis, of dreiging de overheid en hulpdiensten bij te staan. Sergeant-majoor Wils noemt wat voorbeelden: "Denk aan het bewaken van kerncentrales, aan de beveiliging van tactisch belangrijke plekken als waterwingebieden, maar ook inzet in het kader van de huidige terroristendreiging. Actueel zijn de vrachtwagencontroles in Hoek van Holland, maar we waren er ook bij de vuurwerkramp in Enschede en, meer recent, tijdens de nucleaire veiligheidstop in Den Haag." 

De Mars van de militairen door het centrum van Valkenswaard, voorafgaand aan de beëdiging, trok veel bekijks en tijdens de beëdiging zelf was vrijwel iedereen muisstil. Een klein meisje, vanonder een lekkend militair tentdoek, was onder de indruk van de Vaandelwacht die het geweer presenteerde: "Kijk, iedereen doet mee", riep zij verrukt.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Valkenswaard e.o.