Volledig scherm
Een luchtfoto van Luyksgestel die de zondag na de hagelstorm van donderdag werd gemaakt, laat zien hoe groot de schade is. Vrijwel alle daken zitten vol gaten en zijn daarom afgedekt met blauwe en oranje zeilen.

Indrukwekkende verhalen over hagelstorm: Paniek in theater en 'schapen dood gehageld'

LUYKSGESTEL/SOMEREN - Het is de hevigste bui die veel mensen thuis in de regio ooit hebben meegemaakt. In broeierig Zuidoost-Brabant wordt op die bewuste 23 juni de eerste tropische dag van het jaar geregistreerd. Dat het plaatselijk zo hevig tekeer zou gaan, was eerder die dag niet voorzien.

Pas later in de avond volgt weeralarm voor Brabant, Limburg, en Gelderland. Als de supercel de regio intrekt, wordt de grens bij Lommel gepasseerd en trekt de bui via Luyksgestel, Westerhoven, Valkenswaard en Heeze-Leende richting Someren, Asten en Deurne. Waar het in Eindhoven bijvoorbeeld beperkt blijft tot 'gewoon hagel' komen in die plaatsen tennisballen van ijs naar beneden, onder begeleiding van een 'bliksem-stroboscoop'.

20:20 LUYKSGESTEL
Social media ontploft als iets voor half negen de supercel zijn geweld over de regio uitstort. Uit Luyksgestel komen de eerste filmpjes. Niet lang na het hagelinferno zet Rudi van Houts een filmpje online. Het wordt in de eerste uren die volgen vele duizenden keren gedeeld. Door twitteraars, op Facebook en weersites in binnen- en buitenland. Op de beelden is te zien hoe de dakpannen in het nieuwbouwhuis van de buren naar beneden worden gekeild als plastic dominosteentjes van het grootste Domino Day-project.

,,Ik vond het wel spectaculair'', vertelt Van Houts droogjes.

20:35 VALKENSWAARD
Als afgevuurde projectielen knallen de ijsbonken door het dak van golfplaten bij het filiaal van kringloopwarenhuis Het Goed in Valkenswaard. Er is niemand, de zaak is dicht. Een kleine drie uur later gaat in Eindhoven de telefoon, bij filiaalleidster Madelon Timmer. ,,De alarmcentrale. Dat we direct naar de winkel moesten." Zelf wist ze van niets. Ja, in Eindhoven had het eerder die avond ook gehageld. Maar schade? ,,Dat gevoel veranderde toen we richting Valkenswaard reden. Hoe dichterbij, hoe erger het werd. Alles lag bezaaid met bladeren."

Als ze aankomen bij Het Goed lijkt het wel een spookgebouw. Binnen regent het net zo hard als buiten, de plafondplaten bungelen boven hun hoofden en zo nu en dan stort er een naar beneden. De lichtstraat van golfplaten is het hardst geraakt. Het duurt vele dagen voordat iemand van de verzekering langskomt om de schade op te nemen, zoals op zoveel plaatsen. Negen weken lang is Het Goed dicht. Er is voor een ton schade. Daken, plafonds moeten worden vernieuwd, alle inventaris is waardeloos geworden. ,,Het ergste was het voor onze medewerkers. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Die komen hier werken voor hun sociale contacten, om ritme op te doen. Daar hebben we wel een traantje om gelaten. We hebben ze zoveel mogelijk betrokken bij de verbouwing." Het zou tot half december duren voordat de schade zou zijn afgewikkeld.

20:45 HEEZE-LEENDE
Het noodweer trekt verder over Strabrechtse heide. Op die hei woont Kees Kromhout, schaapsherder in Heeze in dienst van de Stichting het Kempische Heideschaap. Hij woont bij een van de ingangen van de heide. ,,Daar gaat ons dak en onze stal", dacht ik toen, blikt Kromhout terug. ,,Maar vergeleken met de schade bij anderen, valt het achteraf bij ons mee. We lagen blijkbaar toch beschut door de bomen." Het huis is echter niet zijn enige zorg.

Hoe gaat het met zijn 400 schapen? Die heeft hij die dag ergens midden op de hei achtergelaten. In het bos zijn veel bomen omgegaan maar op de hei is het ogenschijnlijk rustig. De netten, die het terrein van de als nomaden over de heide trekkende schapen afbakenen, zijn vernield. Het was voor de schapen de enige manier om een veilig heenkomen te zoeken. ,,Twee schapen zijn vast komen te zitten in die netten. Die zijn letterlijk dood gehageld. Twee op de vierhonderd, dat valt gelukkig nog mee."

20:55 SOMEREN
In theater De Ruchte in Someren hangt een gespannen sfeertje. Om half acht is daar de premièrevoorstelling Halleluja, een bewerking van Sisteract 1 en 2, door leerlingen het Varendonck College begonnen. Dan klinkt er opeens een wild geraas. ,,Alsof er een kudde paarden over het dak kwam", zegt theatertechnicus Frans Leenen. Het hagelt, en niet zo'n beetje ook. Hoe erg het is, kan niemand in de bomvolle zaal zien want in het theater zitten geen ramen. Dan gaat bij de technicus de telefoon. Het is een theatermedewerkster achter de bar die wel naar buiten kan kijken. Er moet ingegrepen worden en wel meteen. ,,Die mensen moeten naar huis, zei ze. Kan niet, zei ik. We zitten middenin een première. Maar ze hield voet bij stuk: kom zelf maar eens kijken.''

Leenen legt vliegensvlug aan de regisseur uit op welke lichtknop hij voor een volgende scene moet drukken en weg is de technicus. ,,Ik zag direct de ravage op de parkeerplaats. Elke auto daar was total loss. Ik ben toen direct het podium opgegaan." Leenen spreekt hen toe. ,,Dames en heren, wilt u zo rustig mogelijk naar huis gaan." Het is dan tegen kwart over negen. Buiten is het weer rustig. Maar het grote werk begint dan pas. Bij De Ruchte zelf lekt het, zijn lichtkoepels kapot, liggen ruiten eruit en zijn de airco's op het dak beschadigd. Schadepost: 90 mille.

In Zuidoost-Brabant is donderdagavond voor vele miljoenen euro’s schade aangericht door de hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement