Volledig scherm
© Frans Nikkels

Jeugd Valkenswaardse voetbalclubs uit voorzorg niet meer op kunstgras

VALKENSWAARD - De jeugdelftallen van SV Valkenswaard, RKVV Dommelen en De Valk trainen en spelen niet meer op kunstgras (uit en thuis), totdat het nationale onderzoek van het RIVM naar rubber granulaat duidelijkheid geeft over de gezondheidsrisico's. Dat besluit is woensdagavond genomen door de voorzitters van de drie clubs, nadat de resultaten van het onderzoek naar de 'rubber infill' op de Valkenswaardse voetbalvelden werden besproken met de gemeente.

In dat onderzoek, dat op initiatief van de gemeente werd uitgevoerd, is gekeken naar de zogenaamde PAK's (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in de rubber kunstgraskorrels die kankerverwekkend kunnen zijn. De hoofdconclusie luidt dat er 'geen acuut gezondheidsgevaar' is. Maar in het onderliggende rapport staat ook dat 'het wel wenselijk is om de blootstelling aan deze kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk te vermijden.' En: 'met name kinderen zijn extra kwetsbaar voor chemische stoffen.'

Daar komt bij dat kinderen tijdens trainingen en wedstrijden door hun speelgedrag mogelijk vaker in direct contact komen met het granulaat ten opzichte van volwassenen. Op basis van die passage hebben de drie clubs nu eensgezind besloten om de jeugdteams van de kunstgrasvelden te weren, totdat de resultaten van het landelijke onderzoek door het RIVM is afgerond.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement