Volledig scherm
© Frans Nikkels

Jeugd Valkenswaardse voetbalclubs uit voorzorg niet meer op kunstgras

VALKENSWAARD - De jeugdelftallen van SV Valkenswaard, RKVV Dommelen en De Valk trainen en spelen niet meer op kunstgras (uit en thuis), totdat het nationale onderzoek van het RIVM naar rubber granulaat duidelijkheid geeft over de gezondheidsrisico's. Dat besluit is woensdagavond genomen door de voorzitters van de drie clubs, nadat de resultaten van het onderzoek naar de 'rubber infill' op de Valkenswaardse voetbalvelden werden besproken met de gemeente.

In dat onderzoek, dat op initiatief van de gemeente werd uitgevoerd, is gekeken naar de zogenaamde PAK's (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in de rubber kunstgraskorrels die kankerverwekkend kunnen zijn. De hoofdconclusie luidt dat er 'geen acuut gezondheidsgevaar' is. Maar in het onderliggende rapport staat ook dat 'het wel wenselijk is om de blootstelling aan deze kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk te vermijden.' En: 'met name kinderen zijn extra kwetsbaar voor chemische stoffen.'

Daar komt bij dat kinderen tijdens trainingen en wedstrijden door hun speelgedrag mogelijk vaker in direct contact komen met het granulaat ten opzichte van volwassenen. Op basis van die passage hebben de drie clubs nu eensgezind besloten om de jeugdteams van de kunstgrasvelden te weren, totdat de resultaten van het landelijke onderzoek door het RIVM is afgerond.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Valkenswaard e.o.