Volledig scherm
©

Kamerleden in debat in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Vooral veel grijze haren en kale koppen deze dinsdagavond in het Valkenswaardse stadscafé De Senaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de negen aanwezige Kamerleden het Politiek Café vooral gebruiken om te pleiten voor betere zorg. Hoe dat moet, daar verschillen de meningen nogal over.

Zowat alle gevestigde partijen zijn uitgerukt om de 50 aanwezigen te overtuigen van hun gelijk. Alleen GroenLinks heeft afgezegd en de PVV heeft niet gereageerd op de uitnodiging. Aangevuld met Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij staan in totaal negen politici hutjemutje klaar voor drie microfoons, verspreid over drie statafels.

Debatleider en hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Lucas van Houtert legt de spelregels uit. "Alle Kamerleden hebben een joker. Steek uw kaartje in de lucht en het debat wordt terstond stilgelegd. U krijgt dan een minuut om uw punt te maken."

Zorgfonds
Een privilege waar Henk van Greven gretig gebruik van maakt. Zodra Chris Spooren namens 50Plus pleit voor een nationaal zorgfonds schiet de hand van Van Greven de lucht in. Het SP-Kamerlid spreekt Spooren niet tegen, maar wil benadrukken dat ook de SP een nationaal zorgfonds een prima idee vindt, het is immers van zijn partij afkomstig.

Ook de Partij voor de Dieren wil een nationaal zorgfonds. Toch zit dat er volgens de andere aanwezigen niet in. Volgens VVD’er Leendert de Lange is er bovendien helemaal niets mis met de zorg in Nederland: "Beste mensen, laat u geen rad voor ogen draaien. Nederland moet trots zijn op haar zorgstelsel."

En zo buitelen de politici over elkaar heen om de ander met korte statements de loef af te steken. Echte discussie blijft helaas uit, beaamt ook Erik Ronnes van het CDA: "Met zijn negenen is het moeilijk om echt op elkaars standpunten in te gaan."

Mainport
Als het over Zuidoost-Brabant als mainportregio gaat, komen de meesten woorden tekort om de Hightech maakindustrie te prijzen. Er worden flinke investeringen in het vooruitzicht gesteld in met name infrastructuur en sociale voorzieningen. Alleen Marco van der Wel, aanwezig namens de Partij voor de Dieren, gooit zijn kont tegen de krib: "Koester de mooie natuur en rust in het zuiden. Die mag niet verdwijnen als gevolg van de mainportstatus."

Even nog dreigt het spannend te worden als Norbert Klein pleit voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. "We hebben het zelfs door laten rekenen door het Centraal Planbureau." Maar helaas, die berekeningen worden pas aanstaande donderdag gepresenteerd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement