Volledig scherm
© Wim van Heeswijk

Kunstenaars uit Valkenswaard en Geldrop teruggehaald uit Gambia

DEN BOSCH - Reisorganisaties TUI en Corendon sturen in totaal acht toestellen naar Gambia om alle Nederlandse toeristen op te halen. De organisaties halen hen daar weg, nadat president Yahya Jammeh de noodtoestand had afgekondigd. De noodtoestand die dinsdag is afgekondigd in Gambia betekent een financiële strop voor Wim van Heeswijk (54) uit Den Bosch. Hij bracht 5 van zijn gasten weg, waaronder kunstenaars uit Valkenswaard, Den Bosch en Geldrop.


Van Heeswijk woont en werkt sinds 2009 in Gambia. Hij is eigenaar van de lodge Soforal in het dorp Berending, niet ver van de kust van de Atlantische Oceaan. Van Heeswijk (54) schetst een gemoedelijke sfeer in zijn dorpje Berending. Rust en stilte kenmerken het dorp en doen dat nog steeds. ,,Hier is er niets aan de hand, maar zo gauw je de hoofdweg op gaat richting de steden, merk je dat het goed fout zit. Overal staan militairen en agenten op straat”, schetst Van Heeswijk.

Personeel niet meer betalen
Reisorganisaties halen toeristen weg, nadat president Yahya Jammeh de noodtoestand had afgekondigd. Hierdoor is de kans op onrust groot.

Woensdagochtend bracht Van Heeswijk vijf van zijn gasten persoonlijk weg. ,,Ik ben nog niet bang dat ik mijn zaak moet sluiten, maar ik vrees er wel voor dat ik mijn personeel straks niet meer kan betalen”, zegt Van Heeswijk.

,,Hoe teleurgesteld iedereen ook is, ik vind het wel terecht dat de vliegtuigmaatschappijen de Nederlandse toeristen komen ophalen. Je weet nooit wat de volgende stap is van die president. Hij regeert met harde hand en is een echte dictator. Laten we hopen dat hij alsnog wordt afgezet, zodat de rust weer in het land kan terugkeren.”

Rustige sfeer
Vooralsnog merken veel Nederlanders in Gambia weinig van de noodtoestand. De meeste vliegtuigen zijn inmiddels vertrokken richting Gambia. Volgens een woordvoerder van TUI is het eerste toestel geland. Corendon verwacht dat voor 23.00 uur het laatste vliegtuig op Schiphol aankomt.

Vliegen vertrekken vol
In de vliegtuigen van Corendon passen 189 mensen per toestel. Volgens directeur Steven van der Heijden is het de bedoeling dat de vliegtuigen vol vertrekken. TUI heeft 815 Nederlandse gasten in Gambia zitten. „Het zou kunnen zijn dat mensen niet terug willen. Dat is aan hen”, aldus een woordvoerder van TUI.

Beide reisorganisaties zijn nog bezig met het achterhalen van klanten. Het gaat dan vooral om mensen die alleen een ticket bij ze hebben geboekt en die bijvoorbeeld bij familie zitten of in het land zijn voor werk. Bij Corendon gaat het om zo’n 200 mensen die los een ticket hebben geboekt. Daarvan zijn er inmiddels 130 bereikt, van wie er minimaal 60 terug willen. „Van de overige zeventig personen is het de vraag of we ze gaan bereiken”, aldus Van der Heijden.

Volledig scherm
© Wim van Heeswijk
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement