Volledig scherm
houtwagon valkenswaard © gemeente valkenswaard

Kunstwerk in Valkenswaard met verwijzing naar 'Bels Lijntje'

VALKENSWAARD - Op de Europalaan in Valkenswaard verschijnt het kunstwerk Houtwagon met verwijzing naar het vroegere Bels Lijntje.

De rotonde aan de Europalaan/Bakkerstraat/Wolbergstraat in Valkenswaard wordt verfraaid met het kunstwerk 'Houtwagon'. Het is een ontwerp van het Eindhovense Buro Staal/Christensen. Naar verwachting wordt het kunstwerk nog deze zomer geplaatst.

Met 'Houtwagon' verwijzen de ontwerpers Bert Staal(architect) en Matty Christensen(beeldend kunstenaar) naar het 'Bels Lijntje', voorheen Spoorlijn 18 Winterslag-Eindhoven. In gebruik van 1866 tot 1959. De Europalaan loopt voor een deel over dat spoortraject.

Oversteek

Bij de Bakkerstraat/Wolbergstraat was vroeger een oversteek over de spoorlijn. De wachtenden zagen toentertijd met enige regelmaat wagons gevuld met hout, boomstammen, voorbijgaan. De belangrijkste elementen van de toen voorbijrijdende trein met vele wagons hout zijn gevat in het kunstwerk: de ronde ijzeren wielen, een rechthoekig laadplatform en de lange, ronde boomstammen.

Het kunstwerk wordt uitgevoerd in onverwoestbaar cortenstaal in de kleuren bruin en rood. Dit materiaal krijgt in de buitenlucht automatisch een roestlaag, waardoor het kunstwerk beschermd wordt tegen weersinvloeden.

Voor het kunstwerk is een wedstrijd uitgeschreven die als thema had 'Bels Lijntje'. Een plaatselijke vakjury heeft uit de elf inzendingen drie ontwerpers genomineerd. Na een presentatie heeft het college gekozen voor het tweetal Staal/Christensen. Beiden zijn geen onbekenden voor Valkenswaard. Het duo stond in het jaar 2000 mede aan de wieg van het tweejaarlijkse evenement 'Vogelverschrikkerfestival'.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement