Volledig scherm
De asielzoekers die vorig jaar meededen, hebben zich dit jaar ook weer aangemeld. © Rene Manders

Kwarteeuw rollen door de modder in Dommelen

DOMMELEN - Wat 25 jaar geleden begon als een kleinschalige activiteit om extra geld in de kas van bloemencorso buurtschap Oud-Dommelen te krijgen, is inmiddels uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement in de regio. Het kwalleballen in Dommelen bruist als nooit tevoren.

Zoals wel meer van dit soort evenementen vindt het kwalleballen zijn oorsprong in de kroeg. Daar zitten leden van twee bloemencorsobuurtschappen aan het bier op te scheppen over wie de fraaiste wagen kan bouwen. Maar dat wordt een discussie waar ze niet uit komen. Dus roept een lid van Oud-Dommelen uiteindelijk dat zij dan toch in ieder geval het beste zijn met kwalleballen.

Bescheiden start
Dat is een natte sport die men kent vanuit de scouting. Die uitdaging wil Hazestraat, het andere aanwezige buurtschap, wel aangaan. Van die wedstrijd is het uiteindelijk nooit gekomen, maar een idee is geboren. Er wordt een toernooi georganiseerd met deelname van diverse Valkenswaardse corsobuurtschappen, allemaal heel bescheiden en provisorisch. Het douchewater bijvoorbeeld, toch vrij essentieel bij zo'n modderig evenement, wordt geregeld door koelwater van de brouwerij te mengen met gewoon aanwezig koud water.

Drie jaar later is er ook behoefte aan livemuziek en zodoende wordt de Valkenswaardse groep Ducktale benaderd. De band wordt op een oplegger gestationeerd en onder fraaie weersomstandigheden groeit de middag uit tot een groot succes.

"Dat had niemand verwacht", zegt Joeri van Looij (44), één van de mensen die het kwalleballen vanaf bijna het begin meemaakt en al jaren meedraait in de organisatie. "Sindsdien hebben we steeds livemuziek gehad. Eerst met Ducktale en Rob de Nijscoman en daarna ook met allerlei andere bandjes, met name uit Valkenswaard."

Mond- en klauwzeer
In 2001 dreigt het kwalleballen echter een onverwachte dood te sterven: er heerst mond- en klauwzeer en het hele festijn moet worden afgeblazen. "We hebben toen echter geweldige medewerking gehad van vele bands en bedrijven, zodat we niet financieel het schip in zijn gegaan", geeft Van Looij aan. "Zo konden we een jaar later toch weer aan de slag."

Dat is ook het jaar dat er diverse wijzigingen worden doorgevoerd. Zo kunnen niet langer alleen corsobouwers aan het kwalleballen deelnemen. Iedereen is voortaan welkom: kroegteams, voetbalclubs, de rugbyclub of groepjes vrienden. Het aantal deelnemers loopt daardoor sterk op.

Vanaf 2012 komen er nieuwe , jonge bestuursleden bij. Zij zorgen voor een nieuwe impuls en zo ontstaat 'The Night Before Kwalleballen', een avond op de Statie waar een aantal Valkenswaardse coverbandjes optreedt. De winnaar krijgt een plek op het zondagse podium.

Asielzoekers
Nog vers in het geheugen zit ook de deelname vorig jaar van de in Valkenswaard gehuisveste asielzoekers. "Dat was zo supergaaf", zegt Ted van Hout (27), de huidige voorzitter. "Dansen en feesten op elkaars muziek, geweldig. En hoewel ze inmiddels zijn uitgewaaierd over heel Nederland, zijn ze dit jaar weer van de partij."

Ter gelegenheid van het jubileum is er dit jaar een speciaal 'tribute-podium' met gezichtsbepalende bands uit de afgelopen 25 jaar. Er zijn ook allerlei activiteiten voor de kleintjes zoals schminken en springkussens, want, zo zegt de voorzitter: "We willen natuurlijk nog minstens 25 jaar door, dus we moeten de jeugd vroeg aan ons binden."