Volledig scherm
Lonneke Marsmans uit Valkenswaard aan het werk als APK-monteur, één van haar 100 banen. © Rechtenvrij te gebruiken

Lonneke uit Valkenswaard hopt 100 dagen lang van job naar job

VALKENSWAARD - Ze stond de afgelopen weken als kaasboer op de markt in Hilversum, werkte als facilitair medewerker in Best en bestickerde als autowrapper haar eigen busje. 

Tussendoor was Lonneke Marsmans uit Valkenswaard ook nog basisschooljuf, conversie optimalisatie specialist, intercedent, transportplanner, advocaat. De 29-jarige hopt honderd dagen lang van de ene naar de andere baan. Haar ervaringen deelt ze vanaf maandag met ludieke filmpjes via Youtube op internet.

100 dagen, 100 banen
Marsmans werd uit meer dan 600 sollicitanten uitverkozen voor '100 dagen, 100 banen', waarmee uitzendbureau Randstad mensen wil inspireren werk te zoeken dat ze echt leuk vinden. De oproep voor het beroepenexperiment kwam eind vorig jaar precies op tijd, geeft Marsmans aan. ,,Ik twijfelde over mijn werk als verloskundige. Ik kon er mijn creativiteit onvoldoende in kwijt." 

Dat wordt nu ruimschoots gecompenseerd. Met een cameraploeg kruist de nieuwbakken presentatrice (met bijbehorend salaris) het land door voor werk. Soms doet een beroep niet direct een belletje rinkelen. ,,Ik dacht dat barista een joodse dans was." Dat bleek een koffiekunstenaar te zijn. Haar dag als APK-monteur werkte ook verhelderend. ,,Ik breng mijn auto netjes elk jaar naar de garage, maar ik had geen idee waar APK voor stond. Wist ik veel dat ze een hele lijst nalopen, zodat auto's weer veilig over straat kunnen." 

Veel indruk
De dag als uitvaartbegeleidster maakte veel indruk. ,,Ik ging met een gezin mee. Dat was super intens. Je moet professioneel blijven, maar bij zo'n uitvaart gaan je gedachten ook altijd terug naar uitvaarten die je zelf hebt meegemaakt." De avonddienst op de ambulance vorige week zette haar aan het denken. ,,Geweldig. Als ik nog ooit terug de zorg in ga, dan is het misschien wel als ambulanceverpleegkundige." 

Tot nog toe heeft ze 22 banen afgevinkt. Beroepen waarvan ze dacht 'oh nee, verschrikkelijk', zijn nog niet voorbijgekomen. Dat haar toekomst niet in de ICT ligt, heeft ze al wel geconcludeerd. ,,Ze noemen het de beroepen van de toekomst. Heel interessant en leerzaam wat ze allemaal doen, hoor. Maar ik sta daar vaak met mijn oren te klapperen. 

Voor zichzelf heeft Marsmans een heel andere toekomst voor ogen: ,,Ik hoop dat er een leuke presentatieklus uit voortkomt. Want ik vind dit geweldig om te doen. Dit is mijn echte droombaan."

Valkenswaard e.o.