Volledig scherm
De zitting van de Raad van State. © ED

Matig gevulde protestbus vanuit Valkenswaard in Den Haag

updateVALKENSWAARD - Een bescheiden groepje van elf mensen is dinsdagochtend vroeg in de bus van Valkenswaard naar Den Haag gestapt voor een stil protest bij de Raad van State. Bij de hoogste Nederlandse bestuursrechter dient dinsdag weer een hoorzitting over de toekomstige Westparallel, de nieuwe weg die Valkenswaard en Waalre van het vrachtverkeer moet verlossen.

De protestbus is een initiatief van de Aktiegroep Leefbaar Valkenswaard. De acht plaatselijke politieke partijen steunen de actie en zegden elk een donatie toe van 80 euro. Ze willen in de Hofstad nogmaals benadrukken dat de aanleg van de weg niet langer op zich kan laten wachten. Van de acht partijen hadden alleen Valkenswaard Lokaal en de PvdA een vertegenwoordiger in de bus.

'Het leeft nog steeds'

Hans Deuze van de actiegroep vond de belangstelling ook wat tegenvallen. ,,In het begin was iedereen heel enthousiast, maar toen de datum dichterbij kwam meldden steeds meer mensen zich af.'' Volgens hem heeft dat niet te maken met afnemende belangstelling voor de vrachtwagenproblematiek. ,,Het leeft nog steeds. Dat zie ik aan de reacties op ons bericht op Facebook. Maar met de bus naar Den Haag gaan, is iets anders.''

In de twee uur durende zitting in de grote zaal van de Raad van State was 'het zuiden' met zo'n 60 voor- en tegenstanders van de nieuwe weg - goed vertegenwoordigd. Twee onderwerpen kwamen nog eens uitvoerig aan bod: de stuw die de waterstand in het gebied bij de Keersop moet regelen en de mogelijke risico's van een buisleiding waarmee vloeibare koolwaterstoffen worden getransporteerd.

Voorstanders hebben vertrouwen in afloop

Voorstanders van de nieuwe weg stapten met enig vertrouwen weer in de bus richting Valkenswaard. Een van de passagiers zei dat hij had gezien hoe de vertegenwoordigers van de Provincie elkaar na afloop feliciteerden. Deuze kijkt ook optimistisch uit naar de uitspraak, die over zes tot twaalf weken wordt verwacht. ,,Ik denk dat het onze kant op valt."

De Westparallel wacht nog op goedkeuring van het benodigde bestemmingsplan. Dat heeft op twee punten nog geen groen licht gekregen van de Raad van State.

Volledig scherm
De Raad van State. © ED
Volledig scherm
Aankomst in Den Haag. © ED
Volledig scherm
Protestbus onderweg naar Den Haag © Anneke Liebrand
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement