Volledig scherm
Gezelligheid in Valkenswaard. © Suzanne Schellens

Met stijve knoken en jonge klare de sirtaki dansend in de kroeg in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Tussen de felgekleurde hippies, harige holbewoners en sierlijke hofdames staat, midden in de kroeg, een groepje ouderen van dagen met zwart-wit geblokte blouses, felrode sokken en zwarte lakschoenen te genieten van het feestgedruis, onder het genot van een kop koffie en een snee krentenbrood. De dames van de groep met een felrode sjaal en de heren van de groep met felrode bretels. 

Het feestelijke hoedje op de witgrijze haren van de dames maakt het geheel helemaal af. Het mag dan wel het laatste jaar zijn, maar dat mag voor carnavalsvereniging 'De Eigenheimers' de pret niet drukken. „We stoppen als vereniging, maar zeker niet als vriendengroep. We zijn er volgend jaar waarschijnlijk dan ook wel weer bij, maar niet meer als vereniging en niet meer met deze pakken,” legt Joke Peels uit.

Als de koffie voor enige opwarming gezorgd heeft, komen dan eindelijk de bekers bier voor de heren en borreltjes jonge klare voor de dames op tafel. „We hebben hier een rekening liggen, dat heeft onze penningmeester geregeld,” vertelt voorzitter Frans de Kinderen. „We hebben weleens ooit gehad in een café dat dat niet kon en dat we elk biertje apart moesten afrekenen. Dan maken we meteen rechtsomkeert, daar beginnen we niet aan!”

Verstandig drinken

Een van de dames heeft een flesje water bij zich en schenkt de lege borreltjes van de dames vol met een beetje water. „We drinken verstandig zoals je ziet,” legt ze uit. „Ik kan nu eenmaal niet langzaam drinken,” reageert een andere dame lachend. Dankzij het spraakwater komen al snel de verhalen van 'vruuger'. „We zijn tegenwoordig uiterlijk rond 20.00 uur 's avonds thuis. Heel veel anders dan vroeger is dat eigenlijk niet, toen moesten we 's avonds ook op tijd thuis zijn om op de kleinkinderen te passen, zodat onze kinderen op stap konden,” vertelt Peels lachend. „Tja, sorry. Wij praten nu eenmaal veel over toen. Dat komt omdat er voor ons nu eenmaal veel meer vroeger is dan morgen,” legt de Kinderen uit.

Spotlights

Dan gaat de muziek uit en wordt de carnavalsvereniging even in de spotlights gezet. De DJ roept verontwaardigd dat hij vernomen heeft, dat de carnavalsvereniging gaat stoppen en dat een carnaval zonder 'De Eigenheimers' eigenlijk niet voor te stellen is. Een daverend applaus door de andere carnavalsvierders volgt en de dames en heren pakken direct hun kans om, naar goed gebruik, gezamenlijk de sirtaki te dansen. Ondanks wat stijve knieën en hier en daar een pijnlijk gewricht stelen de oudjes onder luid gejuich de show en trappen zo de carnaval traditiegetrouw af. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement